palpal

Mišeljić i Luka pokreću svoj taksi

Na ulicama grada Trebinja uskoro bi trebalo da se pojave nova i luksuna taksi vozila, bijele „škode oktavije“. Vozila su već registrovana sa taksi tablama i stigla u Trebinje, a samo se čeka postavljanje reklama i taksi obilježja kako bi krenuli sa radom. Radi se o novom projektu Luke Petrovića i njegovog glavnog pajtosa Goradana Mišeljića, direktora Hidroelektrana na Trebišnjici. Firma će se formalno voditi na Mišeljićevom prvom rođaku iz Crne Gore, kako se Vlasi ne bi dosjetili i prikrila stvarna pozadina i vlasnici taksi-službe koja će na početku imati 10 vozila. Prema mojim saznanjima 6 novih „škoda-oktavija“ kupio je Luka, dok će sa preostala 4 gazdovati Mišeljić i njegov prvi rođak, formalni vlasnik na papiru. U cijeli projekat Luka i Mišeljić su uložili oko pola miliona maraka, a radi se o poslu pranja dijela novaca koji su opljačkani u HET-u namještenim tenderima. Radnici HETi ostalih elektro-energetskih preduzeća moraju biti svjesni zbog čega se steže kaiš i smanjuju plate!

Luka i Mišeljić će platiti 17% PDV-a, i to im je jedini trošak da operu dio novaca koji su opljačkali. U Trebinju svakako ima prevelik broj taksista, od kojih većina jedva preživljava i uspjeva da isplati sve obaveze gradu i državi, i pritom ostvari neku zaradu. Zbog slabog posla, osim u ljetnim mjesecima kada ima više gostiju i turista u Trebinju, mnogi taksisti su se odjavili i pokušavaju na crno da voze i zarade neki dinar, a što je u više navrata izazivalo nezadovoljstvo legalnih taksista koji su protestvovali i blokirali „ilegalce“.

Jasno je da u Trebinju nema niti prostora niti ekonomske opravdanosti za otvaranje taksi službe sa novih 10 vozila, ali to mnogo ne brine gradonačelnika Lakija Lučiana Petrovića i njegovog poslušnog partnera Gordana Mišeljića. Njima je važno da operu opljačkan novac i uvedu ga u legalne tokove, a to što će tako bez hljeba ostaviti najmanje desetak porodica u Trebinju njih puno ne brine.Od Neimarstva i Novoteksa do danas ostavili su ih na hiljade, a mnoge žrtve su samo nagradile svoje dželate.

Beskrupulozne i nezasite hijene, poput Luke i sličnih, gledaju samo sebe i svoj interes, dok ih uopšte nije briga za sugrađane, društvo i kolektivne interese. To između ostalog potvrđuje činjenica da je lokalnim privrednicima uveo reket i traže da mu uplate 0,5% prometa , pokušava da ih uguši i stavi pod apsolutnu kontrolu, a sa druge strane poslove i tendere daje firmama iz Širokog Brijega, Mostara, Banjaluke, Laktaša…

Samo u poslednjih par mjeseci gradonačelnik Laki Lučiano Petrović potrošio je preko milion maraka u kupovinu Herceg televizije i pokretanje svog taksija, ne računajući stotine hiljada maraka koje je investirao u rekonstrukciju kuće u Hrupjelima i hacijende na Zagori. Nažalost niko nije postavio pitanje porijekla novca, i ko stoji iza lažnih mladih investitora koji preko tašna-mašna firmi troše ogromne novce. Ova činjenica samo površno pokazuje koliko je Tendrer-efendija sklonio miliona u svoj džep namještajući 10 godina tendere u HET-u, i šta planira da uradi sa 100 miliona maraka budžeta grada Trebinja tokom četiri godine mandata.

Samo na postavljanju tartanske atpetske staze na stadionu propalog „Leotara“, koga je upravo Luka sa sadašnjim svojim saradnicima sahranio dok je bio predsjednik, u svoj džep će staviti između 700 i 800 000 maraka preko dvorskog „Integrala“ Slobodana Stankovića, što jasno govori o razmjerama pljačke.

Nadati se da će porobljeno Trebinje ipak da se probudi, tiho mu uzvrati u oktobru ove godine, i kazni beskrupuloznog i bahatog razbojnika koji već deceniju sistematski uništava, pljačka i razara svoj rodni grad.

 

Nebojša Vukanović