Miroljubivi Poglavnik i BH patriota centralizuje BiH

Ko bi mogao danas da prepozna miroljubivog BH patriotu M. Dodika koji želi da centralizuje Domovinu u kojoj će Predsjedništvo BiH biti epicentar svih političkih aktivnosti. Prije samo par mjeseci u plaćenoj „Latinštini“ svoje sinekure M. Marića, Dodik je govorio da je Sarajevo evropski Teheran u kome ima previše džamija, tvrdio je da mu smeta „arlaukanje“ hodža koje plaše njega i srpski narod, te da je Republika Srpska država koja ima sve elemente državnosti, dok je Bosna i Hercegovina prazna ljuštura i državna zajednica dva entiteta. Od referenduma, otcjepljenja, srpskih zastava i video-linkova, došli smo do unitarizacije i jačanja zajedničkih BiH institucija.

 

Čim su izbori prošli lažni patriota skinuo je masku velikog Srbende, i ponovo se vratio na kraj 90-ih i postao BH patriota koji želi da jača svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i zajedničke institucije.

Nije slučajno rahmetli Alija hvalio Dodika i smatrao da je jedini normalan Srbin, jer i sada svojim djelima pokazuje da je veći Bosanac od njegovog sina Bakira, koji za dva mandata nije ojačao i centralizovao Predsjedništvo i BiH, koliko to sada želi pomirljivi domoljub Mile.

Iako je Jugoslavija bila grobnica za Srbe, a inferiorna Srbija u drugom planu pod stalnim udarima Tita, Kardelja, Steve Krajačića, Bakarića, Dodik nastavlja da plasira lažne komunističke i hrvatske teze o navodnoj srpskoj dominaciji u SFRJ. Srbi su za 46 godina zajedničke vlasti u SFRJ imali jednog premijera za 4 godine, komunisti su Srbiju raskomadali stvarajući Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Vojvodinu, a dva miliona Srba ostalo je da živi u Hrvatskoj i BiH. Srbija je nakon Drugog svjetskog rata deindustrijalizovana premještajem fabrika u Hrvatsku i Sloveniju, i sramota je da Dodik nastavlja da širi propagandu i laži slovenačkih i hrvatskih komunista, od kojih su mnogi imali važnu ulogu u NDH do 1945.

Navikli smo na velike zaokrete Poglavnika u kratkom vremenu, pa ne čudi što se za kratko vrijeme od separatiste i islamofoba koji širi jezik mržnje, pretvorio u BH fanatikosa i patriotu koji želi da Sarajevo i Predsjedništvo BiH budu (epi)centar regiona. Sve njegove politike su izrazito antisrpske, nastavak su politike Kominterne i zaključaka Drezdenskog kongresa iz 1928, i samo je pitanje da li će u njemu pobijediti zalaganje za treći hrvatski entitet, ili jaku i centralizovanu BiH.

Na kraju treba postaviti pitanje kakvu bi hajku pokrenuli režimski mediji da je Ivanić, ili neki drugi opozicioni lider, izjavio da je Predsjedništvo BiH epicentar dešavanja i kreiranja politike, a da su entiteti u drugom planu? Gdje sam na tu je moć i vlast, bilo da je Dodik premijer, predsjednik Srpske ili član Predsjedništva BiH. Trčanje u zagrljaj i pružanje ruke Šefiku Džaferoviću, dojučerašnjem ratnom zločincu sa Ozrena, pokazatelj je da je Dodik spreman staviti i fes na glavu, ako će od toga imati lične koristi i dograbiti vlast, novu moć i funkcije?

 

Nebojša Vuknović