Ministar Malešević zatražio izmjene Statuta zbog Ćeranića

ceranic.jpg

Ministar Malešević zatražio izmjene Statuta zbog Ćeranića

Ministar prosvjete Dane Malešević uputio je Zahtjev rektoru Univerziteta u Banjaluci Milanu Matarugi da izvrši promjene Statuta Univerziteta i usklađivanjem sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske po prijavi građana i profesora izvršilo je upravni nadzor nad odredbama Statuta, te je utvrđeno da pojedine odredbe koje se odnose na izbor dekana nisu usaglašene sa Zakon o visokom obrazovanju. Ministar od rektora Mataruge traži da se odredbe Statuta o izboru dekana organizacione jedinice usaglase sa važećim zakonima. Ministar je rektoru Dopis uputio 6-og marta ove godine.

Uzrok problema i nezakonitog rada je „Slavuj“ ili „Lepa Brena“, što su konspirativna imena bivšem špijunu i saradniku tajne policije SFRJ, dekanu novog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predragu Ćeraniću. Ćeranić je na sporan način prvo izabran za docenta, a potom je nezakonito postavljen i za dekana najnovnijeg Fakulteta na Univerzitetu u Banjaluci.

Poražavajuća je činjenica da studentima predaje i bude dekan bivši špijun koji je kao student pratio i potkazivao kolege na Filozofskom fakultetu u Banjaluci i studentskim domovima „Bratstvo i jedinstvo“ u Nedžarićima. Ćeranić je imenovan na funkciju zahvaljujući višegodišnjem veličanju lika i djela Milorada Dodika. To je samo jedan od pokazatelja o potpunom sunovratu obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.
Grupa profesora Univerziteta u Banjaluci pobunila se protiv odluke da nedostojni Ćeranić bude dekan, i sada vode pravnu borbu i pokušavaju kroz institucije sistema, koje su nažalost zarobljene i nefunkcionišu, da ospore njegov izbor i dokažu da je rektor Mataruga donio nezakonitu odluku. Poražavajuća je činjenica da je i sam rektor najvećeg Univerziteta u Republici Srpskoj izabran na sporan način, ne zahvaljujući intelektualnom radu i akademskim dostignućima već političkoj borbi klanova unutar SNSD-a i DNS-a.

Nebojša Vukanović