Ministar Malešević lažni ratni vojni invalid

Ministar prosvjete Dane Malešević je ratni vojni invalid sa utvrđenih 50% trajnog invaliditeta. Malešević invaliditet nije „zaradio“ ranjavanjem na ratištu već operacijom slijepog crijeva? Zahvaljujući operaciji slijepog crijeva i žuči tokom Otadžbinskog rata, Malešević je od Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu opštine Gradiška 30.4.2009. dobio Rješenje kojim se utvrđuje 50% trajnog invaliditeta i trajnu invalidninu koja iznosi 18% osnovice (u tom trenutku osnovica je iznosila 468 KM). Rješenje je izdato na osnovu nalaza i mišljenja republičke ljekarske Komisije od 24.9.2002. godine, sa obrazloženjem da je invalidnost nastupila zbog komplikacija tokom operacije slijepog crijeva i žuči?                                                

Za razliku od hiljada pripadnika Vojske Republike Srpske koji su izgubili dijelove tijela u borbama, i kojima je invalidnost stalno smanjivana učestalim revizijama, ministar Malešević je iskoristio svoj položaj i bliskost vladajućoj oligarhiji da postane lažni ratni vojni invalid zbog operacije slijepog crijeva koja je izvedena tokom rata.                                                                                  

Prema informacijama iz Gradiške, Dane Malešević je tokom Otadžbinskog rata bio moralista u komandi Gradiške brigade Vojske Republike Srpske, uvijek je bio u pozadini i nikada nije osjetio miris baruta. Malešević je bio u uniformi do početka 1994. godine kada odlazi na radnu obavezu.                                                                     

Ministar Malešević bi trebao javnosti da odgovori kada je i kako postao ratni vojni invalid, i koliko je do sada dobio novaca od države zahvaljujući lažnom invaliditetu?

Malešević je napravio pravi haos u Ministarstvu prosvjete Republike Srpske, i snosi veliku odgovornost za ekspanziju sumnjivih privatnih fakulteta i diploma, negativnu selekciju i egzodus najsposobnijih i najobrazovanijih mladih ljudi. Tokom njegovog mandata rektori oba javna Univerziteta su smjenjivani i postavljani po političkim direktivama, studentske organizacije su pretvorene u filijale vladajućie partije, a obrazovni sistem je pao na dno.                                 

Zbog toga bi i bez skandala sa lažnim ratnim vojnim invaliditetom zbog operacije slijepog crijeva i žuči, harizmatični ministar Malešević trebao da se povuče i podnese ostavku, i tako prestane da razgrađuje obrazovni sistem Srpske.

 

Nebojša Vukanović