Миљанова фирма јача од општине Билећа

Начелник општине Билећа Миљан Алексић, алкохоличар који ниједан дан у години не може да издржи и функционише без потребне „дозе“ алкохола у крви, и који по сопственом признању свега једном или пар пута мјесечно сврати до општине и свог кабинета, код грађана жели да остави утисак наивчине и неупуће добрице, али ипак није Миљан тако наиван као што покушава да се се представи.

Није проблем што Миљан воли да попије, већ је проблем што је он први човјек општине, и што нажалост често нема свијест о томе шта ради и какве су последице појединих одлука. И док хаос и анархија влада у општини Билећа, којом Миљан руководи некад из своје кафане „Јагода“, а сада из „Окретаљке“, и која грца у 15 милиона марака разних дугова, кредита и неплаћених обавеза, његова приватна фирма „Алексић комерц“ у потпуно другачијој ситуацији, позитивно послује, има милионске приходе и остварује велики профит.

Упркос анархији и свеопштем расулу у општини Билећа, у којој је вријеме давно стало, начелник Миљан Алексић и његов ментор и чинодавац Радован Вуковић, шпрдају се са са својим грађанима, лажу их у очи тврдећи како је Билећа тобоже велико градилиште и како Миљан води своју општину напријед крупним корацима. Како они поштено радили, развијали Билећу и вукли друштво напријед, тако им и Бог помогао.

За разлику од општинског буџета који осцилира са падавинама и нивоом Билећког језера, и у „коме нема један ђољи динар“, како рече лани Миљан, киша и суша не утичу на његову приватну фирму. И док је опустошена пропала општина постала прави хит и предмет спрдње у цијелом региону због сталних испада њених народних представника, годишњи приходи Миљанове приватне фирме „Алексић комерса“ стално се увећавају, и лани су достигли 7,5 милиона марака. Од како је Миљан изабран за начелника Билеће, почео је и нагли успон његове фирме „Алексић комерц“, па је она од 2012. године удвостручилa приходе, са 3,5 на 7,5 милиона марака. Нема сумње да је на то утицала политика, што потврђују и бројни тендери и јавне набавке са јавним предузећима. Тако је само у последњих мјесец дана „Алексић комерц“ склопио два тендера са РиТЕ Гацко, о набавци конзервиране рибе, вриједан 77 500 КМ без ПДВ-а, и безалкохолних пића вриједан 68 210 КМ без ПДВ-а                                

Кад повремено сврати до општине и свог Кабинета да види шта се догађа и има ли шта ново, Миљан воли да попије своје „никшићко“, чији је званични увозник и дистрибутер, па због тога његова фирма снабдјева и општину Билећа пићем и намирницима. Миљан је као начелник до сада потписао више тендера и уговора са својом фирмом, вриједних више од 120 000 марака, што свакако представља школски примјер злоупотребе положаја и сукоба интереса. Миљан је у Кустиним филмовима глумио дворску луду, и тако сликовито дочарао шизогено стање и атмосферу која влада у Билећи. Године његове владавине биће уписане најцрњим словима у историју ове мале општину, коју полако и сигурно враћа у родовско-племенску заједницу и Средњи вијек.                                                                           

Осим општине, друштва, привреде и културе, Миљан је у црно завио и билећки спорт. Све спортске клубове и друштва у Билећи држе „кумови“, Миљан Алексић, Драгиша Тркља и Борислав Вукоје, који доносе све одлуке, распоређују и перу општински новац преко разних клубова. КК Херцеговац је некада био у највећем рангу такмичења, али су Миљан и кумови угасили некад успјешни Кошаркашки клуб, па се спорт у Билећи свео на неколико аматерских клубова и такмичења у нижим лигама.

Због разних злоупотреба службеног положаја и овлаштења, ненамјенског трошења и пребацивања новца преко рачуна, против водоинсталатера Миљана Алексића поднесено је више Кривичних пријава Окружном тужилаштву у Требињу, али нажалост оне годинама купе прашину у фиоци и тужиоци нису ништа предузели да испитају и казне одговорне због бројних злоупотреба. Билећки спортисти, тренери и спортски радници су писали више писама и дописа Влади, Додику и општини како би скренули пажњу на нагомилане проблеме и злоупотребе, али одговора и реакција нема. Савјетом за спорт у Билећи формално управљају и доносе одлуке покојници, који су преминули прије 10 година, што је за Град чуда сасвим природно и очекивано. Тамо гдје престаје сваки разум, почиње Билећа и њене изабране ведете, Миљан, Радован, Љубо, Аркан, Крсто…

 

Небојша Вукановић