palpal

Miljanova firma jača od opštine Bileća

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić, alkoholičar koji nijedan dan u godini ne može da izdrži i funkcioniše bez potrebne „doze“ alkohola u krvi, i koji po sopstvenom priznanju svega jednom ili par puta mjesečno svrati do opštine i svog kabineta, kod građana želi da ostavi utisak naivčine i neupuće dobrice, ali ipak nije Miljan tako naivan kao što pokušava da se se predstavi.

Nije problem što Miljan voli da popije, već je problem što je on prvi čovjek opštine, i što nažalost često nema svijest o tome šta radi i kakve su posledice pojedinih odluka. I dok haos i anarhija vlada u opštini Bileća, kojom Miljan rukovodi nekad iz svoje kafane „Jagoda“, a sada iz „Okretaljke“, i koja grca u 15 miliona maraka raznih dugova, kredita i neplaćenih obaveza, njegova privatna firma „Aleksić komerc“ u potpuno drugačijoj situaciji, pozitivno posluje, ima milionske prihode i ostvaruje veliki profit.

Uprkos anarhiji i sveopštem rasulu u opštini Bileća, u kojoj je vrijeme davno stalo, načelnik Miljan Aleksić i njegov mentor i činodavac Radovan Vuković, šprdaju se sa sa svojim građanima, lažu ih u oči tvrdeći kako je Bileća tobože veliko gradilište i kako Miljan vodi svoju opštinu naprijed krupnim koracima. Kako oni pošteno radili, razvijali Bileću i vukli društvo naprijed, tako im i Bog pomogao.

Za razliku od opštinskog budžeta koji oscilira sa padavinama i nivoom Bilećkog jezera, i u „kome nema jedan đolji dinar“, kako reče lani Miljan, kiša i suša ne utiču na njegovu privatnu firmu. I dok je opustošena propala opština postala pravi hit i predmet sprdnje u cijelom regionu zbog stalnih ispada njenih narodnih predstavnika, godišnji prihodi Miljanove privatne firme „Aleksić komersa“ stalno se uvećavaju, i lani su dostigli 7,5 miliona maraka. Od kako je Miljan izabran za načelnika Bileće, počeo je i nagli uspon njegove firme „Aleksić komerc“, pa je ona od 2012. godine udvostručila prihode, sa 3,5 na 7,5 miliona maraka. Nema sumnje da je na to uticala politika, što potvrđuju i brojni tenderi i javne nabavke sa javnim preduzećima. Tako je samo u poslednjih mjesec dana „Aleksić komerc“ sklopio dva tendera sa RiTE Gacko, o nabavci konzervirane ribe, vrijedan 77 500 KM bez PDV-a, i bezalkoholnih pića vrijedan 68 210 KM bez PDV-a                                

Kad povremeno svrati do opštine i svog Kabineta da vidi šta se događa i ima li šta novo, Miljan voli da popije svoje „nikšićko“, čiji je zvanični uvoznik i distributer, pa zbog toga njegova firma snabdjeva i opštinu Bileća pićem i namirnicima. Miljan je kao načelnik do sada potpisao više tendera i ugovora sa svojom firmom, vrijednih više od 120 000 maraka, što svakako predstavlja školski primjer zloupotrebe položaja i sukoba interesa. Miljan je u Kustinim filmovima glumio dvorsku ludu, i tako slikovito dočarao šizogeno stanje i atmosferu koja vlada u Bileći. Godine njegove vladavine biće upisane najcrnjim slovima u istoriju ove male opštinu, koju polako i sigurno vraća u rodovsko-plemensku zajednicu i Srednji vijek.                                                                           

Osim opštine, društva, privrede i kulture, Miljan je u crno zavio i bilećki sport. Sve sportske klubove i društva u Bileći drže „kumovi“, Miljan Aleksić, Dragiša Trklja i Borislav Vukoje, koji donose sve odluke, raspoređuju i peru opštinski novac preko raznih klubova. KK Hercegovac je nekada bio u najvećem rangu takmičenja, ali su Miljan i kumovi ugasili nekad uspješni Košarkaški klub, pa se sport u Bileći sveo na nekoliko amaterskih klubova i takmičenja u nižim ligama.

Zbog raznih zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, nenamjenskog trošenja i prebacivanja novca preko računa, protiv vodoinstalatera Miljana Aleksića podneseno je više Krivičnih prijava Okružnom tužilaštvu u Trebinju, ali nažalost one godinama kupe prašinu u fioci i tužioci nisu ništa preduzeli da ispitaju i kazne odgovorne zbog brojnih zloupotreba. Bilećki sportisti, treneri i sportski radnici su pisali više pisama i dopisa Vladi, Dodiku i opštini kako bi skrenuli pažnju na nagomilane probleme i zloupotrebe, ali odgovora i reakcija nema. Savjetom za sport u Bileći formalno upravljaju i donose odluke pokojnici, koji su preminuli prije 10 godina, što je za Grad čuda sasvim prirodno i očekivano. Tamo gdje prestaje svaki razum, počinje Bileća i njene izabrane vedete, Miljan, Radovan, Ljubo, Arkan, Krsto…

 

Nebojša Vukanović