palpal

Milica Anadolka i odbrana Azerbejdžana

Usluge se moraju vraćati, a tradicionalni bratski i prijateljski odnosi sa saveznicima brižno njegovati i održavati. Tako se mnogi nisu iznenadili kada su vidjeli perjanicu SNSD-a Milicu Anadolku Marković kako srčano brani braću Azere od krvoločnih pravoslavnih Jermena. Bio sam na Kavkazu, Kaspijskom jezeru, Bakuu i Azerbejdžanu, ne bih se miješao puno u sukob oko Nagorno-Karabaha koji dugo traje, ali je čudno kako to baš čestita Milica Anadolka među prvima staje u odbranu svojih bliskih prijatelja i saradnika iz turskog svijeta!

Umjesto da ćuti zbog svoje sramne uloge i jednostranog Izvještaja Savjetu Evrope, kada je kao specijalni izvjestilac 2015. godine napisala pristrasan Izvještaj o vodnom rezervoaru Sarsang u spornoj oblasti u korist Azera a protiv Jermena, jer tobože nije mogla da posjeti planinsku oblast Nagorno Karabh, sasluša i prenese stav tamošnjeg stanovništva jer je bila zima i veliki snijeg, ona se ponovo javlja kako bi ispunila očekivanja saveznika i vladajuće porodice Alijev!?

Milica je bila u centru skandala, koji do danas nije do kraja istražen, kada su se pojavile informacije o tome kako su evropske diplomate i političari dobijali ogroman novac od naftom bogatog Azerbejdžana, kako bi lobirali za njihove interese u međunarodnim institucijama. Umjesto da ćuti, Milica Anadolka, a mogla bi imati nadimak Alijev i Dodikova, ponovo po zadatku izlazi u javnost, daje izjavu turskoj Novinskoj agenciji Anadolija, poredeći Azerbejdžance sa Srbima u Krajini i Republici Srpskoj! Kakva drskost i bezobrazluk, imajući u vidu činjenicu da smo u ratu bili pod sankcijama i žestokim medijskim pritiskom zapada, čiji su mediji stvorili sliku o Srbima kao najvećim monstrumima na svijetu!

Jermeni su pravoslavni hrišćanin koji su preživjeli genocid i veliko stradanje na početku prošlog vijeka, kada su Turci pobili oko 1,5 miliona Jermena, vijekovima žive na Kavkazu i neprijateljskom okruženju, imaju dosta toga zajedničkog sa Srbima, pa je jasno da je ponašanje Milice Marković, Dodika i čelnika SNSD-a motivisano isključivo ličnim interesima i konekcijama a ne nekim istorijskim, političkim, ekonomskim i drugim motivima.

Iza Jermena stoje Putin i Rusi a Azerbejdžana Erdogan i Turci, pa politika Dodika i Milice Anadolke nikako nije na liniji njihove lažne i proklamovane borbe protiv neoosmanizma, bakirovaca, uticaja Turske na Balkanu i BiH…. Zanimljivo da je Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske 15.4.2015. godine pokrenuo inicijativu da se usvoji Rezolucija i priznavanju i osudi genocida Turske nad Jermenima, a potom se sastajao sa Alijevom i pružao otvorenu podršku Azerbejdžanu, obećavajući projekte, naftovode i očekujući bogate sinekure za vjetorolomstvo.

I dok Dodik lije krokodilske suze nad Jermenima, predlaže Deklaracije  kako bi glumio veliku srbendu i zaštitnika pravoslavnih, njegova Milica i SNSD su u Parlamentu BiH 2013.  predložili Rezoluciju o cjelovitosti Azerbejdžanu, a koja je uperena protiv Jermena i Nagorno Karabaha. Uskoro ću objaviti podsjećanje ma tekst iz 2016. kako bih na primjeru Jermena i Nagorno Karabaha pokazao svu neprincipjelnost, prevrtljivost i suludu politiku Milorada Dodika i njegovih trabanata iz SNSD-a poput Milice Anadolke Marković.

 

Nebojša Vukanović