palpal

Миладин Станић рањен из пиштоља „тетејац“

Шеф Клуба посланика Српске демократске странке у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић нападнут је у поподневним часовима и рањен је у руку хитцем из пиштоља “ ЦЗ тетејац“ калибра 7,62 милиметра. Станића је напао комшија и рођак Петар Станић док је возио трактор у родном селу испред породичне куће на сеоском путу.

Миладину је повријеђени палац на десној руци и тренутно је збринут у Општој болници у Прњавору, гдје ће вјероватно бити задржан на испитивању и лијечењу, и срећом у пуцњави није задовио теже повреде опасне по живот.  Нападач је истакнути активиста и члан СНСД-а, а Миладин каже да је Петар више пута пријављен од стране мјештана и комшија због пријетњи и напада, и да дуго времена имају проблем са њим.

„Возио сам трактор и кренуо да обрађујем имање када је на испред мене на сеоском путу искочио нападач и одмах почео да ме вријеђа и напада, а онда извадио пиштољ „тетејац“ и опалио два метка, од којих ме је један погодио у палац руке. Лаж је да је на мене пуцано из неког „гасног“ пиштоља, како су објавили појединих медији, јер се ради о правом пиштољу, а имају чауре и остали докази. Указивао сам у више наврата раније полицији и локалним властима на његово понашање, нападе и пријетње, он је пријављен од стране комшија надлежним органима у више наврата, али је уживао заштиту институција јер је истакнути члан и активиста СНСД-а, и на крају је дошло до овога“  рекао ми је Миладин у кратком телефонском разговору.

Полиција и Тужилаштво, које је извршило увиђај, треба да утврде шта је позадина и да ли се ради о покушају убиства једног од лидера СДС-а и опозиције, и да ли овај напад има политичку позадину. Случај треба бити приоритет јер су оружани напади у 21. вијеку недопустиви, посебно на опозиционе политичаре и медије.

Овај и слични напади су за сваку осуду, и последица су свеопше анархије у друштву и нерада заробљених институција и правосуђа, које толерише насиље и ради под утицајем политике и владајуће странке, те непримјереног дискурса, пријетњи и напада које владајућа странка често користи у обраћању политичким противницима и опозицији.

 

Небојша Вукановић