palpal

Mićo Kraljević ponovo lomi vrat drugarici Tanji u ŠG Vlasenica

Gotovo da nema lokalne zajednice u Republici Srpskoj u kojoj iza kulisa i daleko od očiju javnosti ne tinja sukob zaraćenih frakcija unutar vladajuće stranke i „koalicije“, borba lokalnih knezova za prevlast, plijen i dominaciju. Ipak sukobi ne eskaliraju do konačnog obračuna sve dok su na vlasti jer ih veže zajednički interes i plijen, te strah od osvete Dodika, jer su svi na vrhu ucijenjeni, ne mogu i ne smiju napustiti SNSD jer bi osjetili jačinu osvete i strah od „pravne države“ u borbi protiv korupcije.

Jedno od žarišta sukoba frakcija u SNSD-u je i Vlasenica, gdje načelnik i lokalni šerif Mićo Kraljević pokušava slomiti vrat partijskoj drugarici, direktorici Šumskog gazdinstva Vlasenica Tanji Nikolić. Namjera mu je da uz pomoć moćnika u korumpiranoj Vladi postavi svog pouzdanog čovjeka kako bi pustošio šume, kao što je opustošio i uništio Vlasenicu. Prvi prevrat lani nije uspio zbog otpora radnika Šumskog gazdinstva Vlasenica i javnosti, a Mićo Kraljević pokušao je neuspješno da za direktora postavi svog rođaka Aleksandra Kraljevića. Sada ponovo nakon „lobiranja“, zavrtanja ruku, prijetnji, ucjena i obećanja, ili bolje prosto reći uobičajenih partijskih priprema, ponovo kreće u napad, te uz pomoć Dodika i Viškovića u ponedjeljak na vanrednoj sjednici Nadzornog odbora ŠG Vlasenica pokušava izvesti prevrat.

Mićo Kraljević umjesto Tanje Nikolić namjerava da za direktora Šumskog gazdinstva Vlasenica postavi svog vjernog pijuna i marionetu Gorana Đurića, koji sada obavlja funkciju predsjednika Skupštine opštine Vlasenica, a prethodno je bio zamjenik načelnika Mića Kraljevića, gdje se pokazao kao veoma odan i poslušan, što mu je i glavna preporuka za novu ljestvicu i napredovanje u partijskoj hijerarhiji.

Radnici se protive smjeni, jer je Nikolićka relativno korektno rukovodila Šumskim gazdinstvom i nije pravila gubitke, ali se većina, nažalost, boji da javno istupi. Upravo nas je taj kukavičluk i uzmicanje pred kriminalom i Mafijom, zatvaranje očiju i očekivanje da neko drugi skoči i riješi problem, pruži zaštitu, preskupo koštalo i dovelo u ovakvu situaciju anarhije i vladavine Mafije.

Hoće li se radnici pobuniti i pružiti otpor, hoće li se direktorica kao i do sada braniti ćutanjem i skrivanjem iza drugih dok joj ne skinu glavu ili će javno progovoriti, mogli bismo saznati već sutra.

Ukoliko žele da spriječe uništenje i sječu šuma, zadrže posao i sigurna primanja, radnici moraju da dignu glavu i progovore, bore se za svoja prava i vladavinu zakona, a ne da saginju glavu pred lažnim moćnicima i Partijom.

 

Nebojša Vukanović