Metastaze i u Podrinju

Režim je ušao u terminalnu fazu, sve je opasniji, i svoje bolesne metastaze razbacuje širom Republike Srpske. Tako se u Podrinju pojavila još jedna crvena metastaza, u liku načelnika opštine Bratunac, koji je nakon 17 godina provedenih u fotelji načelnika opštine mutirao i nakon sastanka sa Miloradom Dodikom naprasno prešao u SNSD!? Dodik između dva papka, Nedeljka Mlađenovića i Slavice Jovanović, koja je ranije odnijela kompenzacioni poslanički mandat iz DP-a u SNSD, najbolje govori o karakteru režima.                                                                               

Mlađenović me svojim ponašanjem, riječnikom, ali i izgedom i stasom, podsjetio na Novaka Kilibardu, osnivača Narodne stranke Crne Gore, koji je nakon upadanja u Milov zagrljaj u 70 i nekoj godini izjavio da je cijelog života bio zaveden od strane srpskih nacionalista, i u poznim godinama spoznao da je po nacionalnosti Crnogorac, a ne Srbin, kao što su to vijekovima bili njegovi preci.

Mlađenović je, po sopstvenom priznanju, decenijama bio izdajnik, a nakon sastanka sa Dodikom doživio je prosvjetljenje i najavio da će ubuduće djelovati u Patriotskom bloku velikih Srba, sa Denisom Esadovim, Dževadom Galijaševićem, Nadom Tešanović, sestrama Golić…                                                                                   

Od Kalinića, Vojina Mitrovića do Stevandića, Božidara Vučurevića ili Mlađenovića, režim je svoje metastaze rasuo širom Srpske, i one snažnije od primarnog tumora napadaju i ono malo preostalog i zdravog tkiva u društvu. U prethodnih 12 godina režim je ukrao i od siromašnog svog naroda oteo milijarde maraka, i jasno je da lako može kupiti još stotinu Mlađenovića, Bojića, Božidara, Stevandića ako mu bude trebalo, ali je pitanje ima li to više bilo kakvog efekta.                                                                                            

Kupovina papaka, koji sebe još ponosno nazivaju patriotima a čin izdaje predstavljaju kao moralnu katarzu, postala je otrcana i dosadna priča, a silni bačeni novci i funkcije za režim ne igraju nikakvu značajniju ulogu. Jedino je pitanje da li se narodu ulila voda u uši i da li želi da se otrgne iz smrtonosnog zagrljaja mafijaške hobotnice, i napokon krene da se ustaje sa dna u kome decenijama tavorimo, ili će se predati i prepustiti hobotnici, njenim pipcima i malignim metastazama da u potpunosti unište do temelje Republiku Srpsku, njen narod, institucije i temelje na kojima počiva. Odsjecanjem glave hobotnici na izborima automatski bi dovelo do sušenja svih pipaka i metastaza, te se tako stvorio ključni preduslov za oporavak društva.

 

Nebojša Vukanović