palpal

Mehanizacija na Termi zaustavljena zbog nedostatka goriva

gacko_prasina.jpg

Mehanizacija na Termi zaustavljena zbog nedostatka goriva

Za rubriku vjerovovali ili ne, ali radne mašine Rudnika i termoelektrane Gacko jutros nisu pokrenute jer su ostale bez goriva. Naime na centralnoj pumpi u Termoelektrani jutros nije bilo ni kapi nafte, pa su damperi, bageri, teški kamioni i ostala mehanizacija ostali parkirani i nisu otišli u rudnik na redovne radove na skidanju otkrivne, kopanju i transportu uglja. Ovo je prvi put u istoriji gatačke Termoelektrane, od njenog osnivanja početkom 80-ih , da su mašine prestale sa radom zbog bizarnog razloga kakav je nestanak nafte u centralnom skladištu i cisternama. Ovaj nevjerovatan podatak najbolje govori kakva je trenutno situacija u RiTE Gacko, koje se zbog kriminala aktuelnog rukovodstva, brojnih štetnih i nezakonitih ugovora nalazi na ivici stečaja i gašenja.

Problem je privremeno riješen oko 11 sati kada je u Gacko stigla jedna cisterna sa naftom iz Nevesinja, a nezvanično saznajemo da je cisterna goriva pozajmljena u Nevesinju, od preduzetnika Stevanovića i firme „ZIS“. Gorivo se pretače iz cisterne u glavnu pumpu na Termi, pa se očekuje da bi u popodnevnim časovima trebalo biti goriva za pokretanje mehanizacije u gatačkom rudniku uglja. RiTE Gacko ima velike nelaćene obaveze prema dobavljačima, pa je zbog toga prekinuto redovno snabdijevanje naftom. Ipak pozajmljivanje nafte je samo privremeno rješenje, i pitanje šta će biti u narednom periodu, i da li će biti dovoljno nafte za redovan rad Rudnika i termoelektrane Gacko.

I dok u RiTE Gacko nema čak ni goriva za normalan rad strateškog preduzeća koje proizvodi trećinu struje u Republici Srpskoj, zato piva, vina, rakije i ostalih tečnosti ima u izobilju. Juče je rukovodstvo Termoelektrane i njihove dvorske tajkune zabavljala lokalna pjevaljka, uz potoke alkohola, a ceh bahanalija po običaju platiće svih građani Srpske novim nametima i povećanjem cijene struje. Maligne metastaze vlasti sistematski uništavaju sve pred sobom, sva javna preduzeća i ustanove posluju sa velikim gubitcima i pitanje je samo dana kada će prenapregnuti nakaradni sistem da pukne.

Od dolaska aktuelnog rukovodstva predvođenog generalnim direktorom Milinkom Milidragom i zloglasnim direktorom Rudnika Srđanom Milovićem, RiTE Gacko zapala je u velike probleme zbog niza štetnih i nezakonitih Ugovora sklopljenih sa Termogradingom i ostalim dvorskim privatnim firmama, pa su kratkoročna potraživanja i dugovanja prema dobavljačima dostigla nevjerovatnih 150 miliona maraka. Istovremeno firma Termograding, vlasništvo kontraverznog Žarka Dragičevića inače kuma generalnog direktora Milinka Milidraga, ostvarila je u poslovima sa Termom nevjerovatnih 24 miliona maraka čiste dobiti na koju je plaćen porez, i to samo u periodu od kada je kum postao direktor. Zanimljivo je da Termograding ostvaruje maržu veću od 50%, što ne mogu postići ni najluksuzniji hoteli, pa na manje od 16 miliona maraka prometa u 2015. ostvario 8 300 000 Km dobiti, ali o tome ćemo detaljnije pisati sutra.

Nebojša Vukanović