palpal

Mazohizam i probosanci

Ponašanje Marka Pavića i DNS-a moglo bi da uđe u udžbenike kao škokski primjer mazohizma. Dodik ih je iskoristio, potom zgazio i javno ponizio, pocijepao stranku, posmjenjivao kadrove, direktore i ministre, i oni uprkos tome opet ne glasaju za svog kandidata za Dom naroda BiH Dragutina Rodića, oni su glasali za Dodika i izabrali njegove delegate. Na taj način su ne samo ponizili svog uglednog člana Dragutina Rodića, već su se sami po sebi javno pomokrili. Lažni mangupi su se pretvorili u poslušne pijune, a smjenjeni ministar prosvete Malešević najbolji je primjer poniženog mazohiste poslušnika, koji suicidno podržava onog koji mu je prije mjesec dana skinuo glavu.

 

Nema tog poniženja i udarca koji starac Marko od stotinu ljeta ne može da izdrži, aa išt nije bolji primjer Bakira i SDA. Prije samo mjesec dana Dodiku je smetalo „arlaukanje“ hodža i veliki broj džamija u balkanskom Teheranu – Sarajevu, godinama je iznosio najveće uvrede na račun muslimana i lidera SDA, i oni su uprkos svemu glasali za SNSD, i skupa sa DNS-om izabrali četvrtog njihovog delegata u Dom naroda PS BiH. Na ovaj način je ozvaničena koalicija Dodika i Bakira, SNSD-a i SDA, koja je do nedavno dobro funkcionisala u tajnosti iza kulisa. Dovoljno je bilo da prođe mjesec dana od izbora pa da padnu maske sa lica lažnog patriote, i da se pokaže ko je istinski probosanac i bakirovac.

Ne pada snijeg da prekrije brijeg. Dodik je još jednom pokazao da je spreman promijeniti stotinu vjera da učini što mu je srcu drago, i da će napraviti pakt sa đavolom ako će mu to omogućiti opstanak na vlasti. Dodik nema milosti, i DNS će nastaviti da se raspada tražeći neke mrvice, ali ne treba sumnjati da će se Pavić osvetiti za poniženje, ako mu se nekada ukaže prilika.

 

Nebojša Vukanović