Marićeva Latinica

vucic-maric.jpg

Marićeva Latinica

Ako postoji dno dna, nešto odvratnije, ogavnije i ligavije i od Teške reči Dragana J. Vučičevića, onda je to emisija „Latinica“ Milimira Marića. I dok u Marićevoj drugoj emisiji „Goli život“ često gostuju mafijaši i kriminalci koji svojim pričama podstiču mlade da pređu na drugu stranu zakona, što je donekle i očekivano za Tužnu televiziju čiji je kontraverzni gazda nedavno izrešetan u vatrenom obračunu, Latinica je projektovana za Službu i njene saradnike koji zauzimaju važne pozicije u državi i društvu. Ne znam da li koristi neke lubrikante, ali Marić je oborio sve rekorde i granice u podilaženju jer odavno niko nije padao tako nisko i duboko tonuo u unutrašnjost vlastodržaca kao što se uspješno penetrira univerzalni voditelj Tužne televizije, njenih Parova, latinštine, Jutarnjeg i ostalog programa.

Da su Krcun i Leka Ranković živi sigurno bi bili ponosni na svoje učenike i nasljednike koji svake sedmice iznova ispiraju mozak napaćenoj naciji. U svoju „Latinicu“ Marić ciklično dovodi isključivo svoje kolege udbaše i kosovce koji lementiraju za tužnom sudbinom Srba i govore o uzrocima teškog stanja u kome se nacija i društvo nalazie, a upravo su te udbaške strukture najodgovornije za golgotu kroz koju prolazimo poslednjih decenija. Teško da mogu proći dva mjeseca a da se u „Latinici“ ne ukažu Tomo Kovač, Miroslav Lažanski, Anđelković, Radun, Dejan Lučić ili Dragan J. Vučičević, dok se u izbornim kampanjama pojavljuju moćnici na vlasti. Tako se Dodik redovno pojavljuje svakog drugog septembra, te tokom izbornih kampanja u Srbiji kada treba podržati aktuelnu vlast, dok su vandredna ukazivanja u vandrednim okolnostima kada treba pljuvati političke protivnike, razbijati opozicione proteste, analizirati američke sankcije…

Samo u poslednje tri nedelje Marić je u dva navrata u svojoj „Latinici“ ugostio premijera Srbije kako bi satima pričali o djetinjstvu, velikim uspjesima i visokoj politici, te se međusobno takmičili u srpstvu i patriotizmu nabrajajući kraljeve iz dinastije Nemanjića. Dramski zaplet pružanja prve pomoći mladiću u studiju u poslednjoj epizodi bio je mnogo uzbudljiviji i od spašavanja djece u Feketiću.

U poslednjoj Latinici Marić je morao da vodi lavovsku borbu sa gostima ko će dublje da se inregriše Vučiću, a specijalni gosti pokajnici Mile Dodik i Mrsomud Ristovski bili su mu žestoka konkurencija. I Dodik i Mrsomud Ristovski su 2012. aktivno podržavali Tadića vrijeđajući Vučića i Nikolića, pa su vjerolomci morali koristiti posebne vještine kako bi pokazali odanost i lojalnst novom srpskom vođi. Na kraju emisije ipak je ostalo nejasno da li je Mile ili Mrsomud ozbiljniji kandidat za prvu političku damu Srbije ako Vučić pobijedi na izborima.

Ima neka tajna veza između Dodika i Vučića, a vrijeme će pokazati da li se link otvara na šifru „prointer“ ili neki drugi raspored brojki i slova. Dodik je do 2012. Vučića i Nikolića godinama žestoko vrijeđao, nazivao pobačajima i abortusima, i sigurno je uložen veliki trud, energija i ko zna šta već da bi se uvrede zaboravile a odnosi izgladili. Nemam ništa protiv da Vučić i Dodik privatno imaju dobre odnose i blisko sarađuju kao izabrani državnici, ali je nekorektno aktivno učestvovati i miješati se u izborne procese u drugoj državi. Nisu istinite Vučićeve tvrdnje da su strane službe organizovale opozicioni protest u maju prošle godine u Banjaluci, i da je cilj protesta bio stvaranje unitarne BiH. Činjenica je da političari u kampanji često govore neistine kako bi pridobili glasače, ali mi nije jasno zbog čega Vučić neosnovano zabija nož u leđa, optužuje opoziciju u Republici Srpskoj i aktivno podržava Pobačaj kupujući obveznice, organizujući zajedničke sjednice dvije Vlade, držeći govore na skupovima, otvarajući puteve, ili šaljući patrijarha u Banjaluku da hvali Dodika pričama o brodu i dobrom kapetanu. Bez Vučićeve pomoći i novaca kojim je spriječen bankrot Srpske, sigurno je da Dodik ni 2014. ni 2016. ne bi pobijedio na izborima.

Svaka borba protiv tiranije, nasilja, podjela, strahovlade, kriminala, sistemske pljačke i razaranja sopstvenog naroda je pravedna i ispravna, i uvjeren sam da istorija neće dati pozitivnu ocjenu onima koji su podržavali unutrašnju okupaciju i sistemsku pljačku Republike Srpske i svog naroda.

Nebojša Vukanović