Maratonsko ročište okončano nakon 9 sati suđenja

Skoro 9 sati, od 8.30 do 17.10, danas je trajalo glavno ročište po tužbi Grigorija Durića protiv Nebojše Vukanovića, tokom koga su iskaz dale parnične stranke te provedeni dokazi i saslušani svjedoci.  Ni danas nisam želio detaljno da saslušavam novog hercegovačkog vladiku Dimitrija, koga je nažalost Grigorije bespotrebno uvukao u spor sa kojim nema veze jer nije akter događaja, jer ne želim da sukob sa Grigorijem prenosim na novog vladiku i sveštenstvo Eparhije.

Na ročištu je nepobitno utvrđeno da su istinite činjenice koje sam iznosio u tekstovima, o otkazu prostorija SNV u Dubrovniku, Grigorijevim odama i pohvalama na račun vlasti, milionskim poklonima i donacijama koje je zauzvrat dobijao. Vrlo je zanimljivo da je Grigorije na suđenju ustvrdio da sam ja odgovoran za teško stanje u društvu, bezvoljnost i apatiju, koja je posledica mog pisanja, te da bi u Njemačkoj zbog toga bio žestoko kažnjen.

Grigorije nije želio da odgovori na pitanje kako sam ja, a ne njegovi prijatelji na vlasti koje hvali i koji su opljačkali državu, odgovorni što smo najgori u Evropi, i kako bi u Njemačkoj prošli korumpirani političari koji su odgovorni za propast banaka, privrede, javnih preduzeća, poput Dragana Vučetića koji je sa opljačkanim novcima pobjegao upravo u Njemačku i nikada nije odgovarao. Grigorije je ustvrdio kako su patrijarh Irinej, koji me navodno ne cijeni jer sam i o njemu pisao, kao i sve vladike Crkve upoznate sa mojim pisanjem, i da je u Beograd Sinodu i patrijarhu poslao 10 paketa dokumenata kako bi se pravdao.

Unakrsno ispitivanje tužioca Grigorija Durića bilo je više nego zanimljivo, i 14 strana Zapisnika zauzeo je aamo iskaz i njegovo ispitivanje. Uskoro ću objaviti cjelokupne Zapisnik na 37 stranica, kako bi javnost imala uvid u tok suđenja i provedene dokaze. I danas se Grigorije često ponašao nepristojno, koristio svaku priliku da iskaže veliku mržnju i iznese uvrede na moj račun, a o njegovim krvničkim pogledima, prepunih bijesa i mržnje, mogla bi se napisati studija.

Nesporno je dokazano da sam u tekstovima iznosio činjenice koje su nesporne, i bio bi veliki presedan kada bi me sud osudio za klevetu. Stevan Kovačević tokom saslušanja potvrdio da su fotografije sa Dakse koje sam objavio autentične, da je služio pomen ispred šahovnice i ploče sa imenima 57 ustaša na Daksi, kako sam i napisao. Potvrđeno je da je SPCO otkazalo Ugovor i tražila da SNV napusti malu kancelariju, i na kraju suđenja nije mi jasno šta je osnova za podnošenje besmislene Tužbe za klevetu kada sam iznio suštinski istinite stvari, koje su i tužioci u protekla dva dana maratonskog suđenja potvrdili.

Pravda je spora ali dostižna, i 17 sati suđenja za dva dana je sigurno mali doprinos istinskoj slobodi, suprostavljanju bahatim moćnicima koji misle da su svemoćni, i pobjedi pravde u ovoj nepravednoj i neuređenih državi.

 

Nebojša Vukanović