Manipulacija

21108_vest_tajna-vecera-kod-nikole-se.jpg

Manipulacija

   Moji bliski saradnici prije nekoliko dana su me pozvali i iznenađeno pitali zašto sam postao član Fejsbuk grupe "Slavko Vučurević – moj načelnik", i da li sam to i ja dao podršku kandidatu tzv "trebinjske opozicije". Prvo sam pomislio da je, kao i krajem prošle godine, neki haker ponovo "provalio" lozinke na mojim mejlovima i bankarskim računima i počeo da zloupotrebljava moj profil. Ipak provjerom sam utvrdio da nisu u pitanju hakeri, već domaći manipulatori. Vjerovatno sa ciljem da u javnosti stvore sliku o velikoj brojnosti i podršci građana, administratori FB grupe g-dina Slavka Vučurevića bez pitanja i dozvole samoinicijativno su u novoosnovanu grupu priključili više od hiljadu članova, među njima mene i stotinjak mojih iznenađenih prijatelja i pristalica.

    Predpostavljam da su Slavkovi administratori zabrinuti i nezadovoljni rezultatima istraživanja i sedmodnevne ankete koju je sproveo portal Trebinjedanas, u kojoj sam ja kao nezavisni kandidat za načelnika na uzorku od 859 glasova imao dvostruko više glasova od Slavka i skoro pet puta više od Dobra, pa ovakvim i sličnim manipulacijama nastoje da stvore iskrivljenu sliku u javnosti. Silom se ništa ne može postići, pa i prisilno i nametnuto članstvo u nekim društvenim mrežama neće ostarjelim komunjarama i skojevcima obezbjediti podršku mladih birača kojima je kampanja preko interneta najviše usmjerena. Slavko je to mogao da zaključi i nakon prisilnog pokušaja formiranja široke koalicije stranaka u Trebinju, kada su umjesto lokalnih, potpise na Ugovor o saradnji stavljali lideri stranaka u Banjaluci. Teško je bilo i očekivati da će se masovno dati podrška nekom ko nema nikakav predizborni program, ideje i ciljeve, i kome je jedini cilj da jednu oligarhiju zamijeni drugom. Zbog toga trebinjski "opozicionari" nikada do sada nisu mogli da zajedno sjednu za sto i održe sastanak, a nezvanično jedna po jedna stranka već je počela da bojkotuje sjednice izbornog štaba i napušta neprirodni savez.

   Tako se i novokomponovani ugostitelj Nikola Sekulović, jedan od gurua i osnivača lokalne dvorske "opozicije", nakon večere i sastanka sa braćom Batijom i Dobroslavom Ćukom udaljio od svojih "saboraca" i preko svojih lažnih profila počeo da ih diskredituje na društvenim mrežama. Stara ljubav zaborava nema, a šta su sve Nidžo i Dobro dogovorili na tajnoj večeri, kolika je težak poslednji u nizu transfera i da li će biti još grantova i blitve za zeljanicu ostaje da se vidi. Za sada je tajna i da li će Nidžo osim Dobru morati pokajnički da poljubi ruku i preosveštenom vladici Grigoriju sa kojim je ne tako davno imao spor na Crkvenom sudu. Nidžino tajno vratolomstvo i poslednji u nizu velikih obrta može da iznenadi samo neupućene koji ne znaju šta je i kako okupilo lidere nekoliko lokalnih stranaka. Ipak mnogi su zabrinuti, i strahuju da bi putnici "opozicionu barku" mogli da napuste i prije nego se ona zvanično porine u predizbornu baru 7-og septembra. Slavkov štab vjerovatno bi najteže podnio odlazak bivšeg radikala i naprednjaka, a odnedavno nezavisnog narodnjaka Vasa Milića Keša, jer bi osim velikog broja glasova "opozicija" izgubila i veliku intelektualnu bazu i dubinu.

    Mnogo je još nedoumica, i ko zna šta će se sve izdešavati do zatvaranja birališta 7-og oktobra. Sigurno je samo da nekada omiljena bašta buregdžinice "Prokleta avlija" više neće biti sastajalište trebinjskih "opozicionara". Da li će uz masovno obećavanje nepostojećih radnih mjesta i pokušaje obmanjivanja obespravljenih glasača Slavkovi saradnici nastaviti da bez pitanja i dozvole i dalje priključuju osobe u neke grupe na društvenim mrežama ostaje da se vidi. Treba imati na umu, a i prošlost i iskustvo nas uči, da pritisci i prisila nikada nisu dali dobre rezultate.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Nebojša Vukanović