Mandat počeo nasiljem

Kome zakon u topuzu leži, tragovi mu smrde nečovještvom. Nažalost cijela Republika Srpska već dugo vremena zaudara nečovještvom, nepravdom, nasiljem i drugim produktima od naroda otuđene vlasti Prvi dan formalne primopredaje funkcija, a nikako vlasti i ovlašćenja sa Dodika na njegove vjerne marionete, Željku i Čubrilovića, obilježili su incidenti i policijska represija.

Bez ikakvog razloga, policija je uhapsila mladića i djevojku ispred Palate Republike. Mladić je uhapšen jer se nije legitimisao, a djevojka je uhapšena jer je uzviknula „Pravda za Davida“. Dakle u ovoj nepravednoj državi zabranjeno je tražiti pravdu i kaznu za ubice nedužnog mladića, i postaje opasno glasno na ulici govoriti istinu.

Ako se po jutru dan poznaje, onda nas u naredne četiri godine očekuje još veći teror vlasti, nasilje, policijska tortura i pritisci na građane. To potvrđuje i veliko ulaganje budžetskih sredstava u MUP Srpske, te najava Dragana Lukača da će formirati rezervni sastav policije. Nema sumnje da će on biti sastavljen od aktivista vladajuće Partije po terenu, i da polako klizimo u policijsku državu i kraj 40-ih godina prošlog vijeka.

Vlast bi trebala da se prisjeti Njegoševe izreke da onaj ko se mača lati od mača i strada, i da ne bi trebala olako potezatk silu i represiju nad svojim narodom i građanima. Niko nije ponižavao svoj narod a da se nije poslije grubo pokajao.

 

Nebojša Vukanović