palpal

Mala partizanka sa velikim slovom U

Ljudska drskost i bezobrazluk ne poznaju granice, a to je po ko zns koji put potvrdila i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Tokom posjete Poljskoj i ceremonije obilježavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata i napada Hitlera i Njemačke na Poljsku 1.9.1939. godine, Kolinda je drsko izjavila kako su Hrvati bili najveći antifašisti u Evropi i kao narod proporcionalno dali najveći doprinos slamanju Hitlera, protiv koga se po, njenoj nekakvoj historiji i knjigama, borilo čak pola miliona Hrvata!? Odmah sam se sjetio velikog Dučića koji je rekao da su Hrvati najhrabriji narod, ali ne zato što što se nikoga ne boje već što se ničeg ne stide!

Ne znam da li je pola miliona antifašista Kolinda vidjela u Blajburgu, gdje odaje pomen ustašama, ili je pomiješala broj izmišljenih hrvatskih antifašisti sa kostima ubijenih Srba u Jasenovcu, Jadovnu, Pagu… Da nije bilo Srba na prostoru današnje i avnojevske Hrvatske, ne bi skoro ni bilo otpora ustašama i fašizmu, jer su Hrvati sa cvijećem i velikom radošću dočekali Nijemce u Zagrebu aprila 1941. godine.

Drskosti Kolinde i hrvatskih političari nemaju granice, i sramne izjave ne iznenađuju, jer je dobri Dučić davno lijepo o njima rekao sve, da su najhrabriji jer se ničega ne stide. Čudno je samo što ćuti većina srpskih političara i inteligencija, posebno u Republici Srpskoj, i prećutno podržavaju genocid i ponižavanje srpskih žrtava, miliona Srba koji su umoreni ili protjerani iz etnički očišćene Hrvatske. Zašto Dodik ili Željka, koja kao (polu)Hrvatima ima poseban motiv i razloge, ne podsjete drsku Kolindu da su Pavelić i ustaše pružale otpor saveznicima čak 6 dana poslije kapitulacije Njemačke, i da je zloglasna NDH bila poslednji bastion fašista u Evropi. Zašto je ne podsjete da su ustanak protiv ustaša i fašista podigli Srbi u Srbu u ljeto 1941, kao odgovor na užasne ustaške zločine, a da je prva partizanka antifašistička jedinica u Hrvstskoj imala preko 60% Srba u svom sastavu!?

 

Ovakve stvari i poniženja srpskih žrtava, veličanje ustaških zločina, Pavelića i Jure Francetića, minimiziranje srpskih žrtava  i koncerti Tompsona, događaju se upravo jer srpske vođe uporno ćute, i tako daju krila sramnim istupima. Valjda me napokon došlo vrijeme da se Hrvatima očita istorijska lekcija, podsjeti na neke važne stvari i događaje, i uloži maksimalan napor da se zaštite osnovna ljudska i građanska prava malobrojnih preostalih Srba u Hrvstskoj, dok oni nisu u potpunosti nestali iz Lijepe njihove!?

 

Nebojša Vukanović