Лустрација удбаша и Обрен Петровић

Сада је то немогуће, јер су удбаши и удбашке структуре нажалост и након 25 година од распада Југославије и дање на власти, али чим дође до промјена власти и система треба спровести лустрацију и очистити институције и државу од шпијуна и остатака старе комунистичке УДБЕ, који и даље роваре иза кулиса. Тај паралелни систем је јако увезан, током пљачке и приватизације стекли су огроман новац, богатство а самим тим и моћ, и све док се држава не очисти од удбаша, њихових пијуна и структура нема нам напретка и искорака. Удбашке везе су јаче од партијских, националних и идеолошких, и иза многих прљавих послова штетних за државу и друштву стоје управо ове структуре.

Вукота је у великим проблемима и не бих желио да му солим рану, али понашање и изјаве Обрена Петровића су прешле све границе. Непосредно уочи избора Обрен је забио нож у леђа Вукоти, СДС-у и Савезу за побједу, и током отварања аутопута подржао отворено Жељку и Додика тврдећи да је аутопут саграђен кредитом ЕБРД-а њихова визија. Данашња његова срамна изјава да су Додик и Жељка побједници и да им треба честитати је кап која је прелила чашу, и са Обреном, који је дио удбашких структура, треба рашчистити ствари. Уочи избора написао сам текст „Штета“ у коме сам изнио своје мишљење да Обрен није требао бити носилац Листе умјесто Младена Босића, а његово понашање нажалост само потврђује да сам био у праву.

 

Лично могу да свједочимо великим крађама и малверзацијама које су се дешавале на неким изборним мјестима у Херцеговини, па је рецимо тако само на једном бирачком мјесту у Билећи,у Подосоју, међу неважећим листићима накнадном провјером утврђено да се међу њима налазило и 5 мојих гласова, које су намјерно хтјели да отму чланови бирачког одбора постављени од стране СНСД-а и браће Вуковић а открио их је мој посматрач. Ако је на једном мјесту само на овом примјеру неуспјешно покушана крађа 5 гласова, питање је колико их је прошло, и колико се могло украсти, убацити или превравити гласачких листића на око 2000 гласачких мјеста у Српској? Јасно је да међу 41 000 наводно неважећих гласова има много важећих, и јасно је да би поново требало пребројати све неважеће, али и све гласове из Зворника, Бирча и још неких регија.

УДБА је наша судба, и она је распоредила своје кадрове у свим сегментима друштва, а један од типичних примјера удбашких фамилија и породица Шпирић. Никола Шпирић данас србује и дочекује патријарха и свештенике, а његов отац Јово је био сарадник УДБЕ који је шпијунирао православне свештенике и српске патриоте током СФРЈ. Досије СДБ СФРЈ показује да је Јово Шпирић био усмјераван на праћење и шпијунирање православног свештеника Симу Перичића из села Прекаји код Дрвара, а Николин син данас ради у ОСИ БиХ, и наставља породичну шпијунску дјелатност и традицију.

Све док Обрена Петровића, Николу Шпирића, Ненада Стевандића, Славуја Ћеранића, Средоју Новића и остале удбаше не пошаљемо у пензију и очистимо друштво од накарадних корумпираних структура, тешко да може доћи до значајнијег опоравка државе и друштва. Зато је лустрација неопходна, и главни предуслов за прављење крупних заокрета и хватање везе за развијеним, уређеним и богатим државама.

 

Небојша Вукановић