Lustracija udbaša i Obren Petrović

Sada je to nemoguće, jer su udbaši i udbaške strukture nažalost i nakon 25 godina od raspada Jugoslavije i danje na vlasti, ali čim dođe do promjena vlasti i sistema treba sprovesti lustraciju i očistiti institucije i državu od špijuna i ostataka stare komunističke UDBE, koji i dalje rovare iza kulisa. Taj paralelni sistem je jako uvezan, tokom pljačke i privatizacije stekli su ogroman novac, bogatstvo a samim tim i moć, i sve dok se država ne očisti od udbaša, njihovih pijuna i struktura nema nam napretka i iskoraka. Udbaške veze su jače od partijskih, nacionalnih i ideoloških, i iza mnogih prljavih poslova štetnih za državu i društvu stoje upravo ove strukture.

Vukota je u velikim problemima i ne bih želio da mu solim ranu, ali ponašanje i izjave Obrena Petrovića su prešle sve granice. Neposredno uoči izbora Obren je zabio nož u leđa Vukoti, SDS-u i Savezu za pobjedu, i tokom otvaranja autoputa podržao otvoreno Željku i Dodika tvrdeći da je autoput sagrađen kreditom EBRD-a njihova vizija. Današnja njegova sramna izjava da su Dodik i Željka pobjednici i da im treba čestitati je kap koja je prelila čašu, i sa Obrenom, koji je dio udbaških struktura, treba raščistiti stvari. Uoči izbora napisao sam tekst „Šteta“ u kome sam iznio svoje mišljenje da Obren nije trebao biti nosilac Liste umjesto Mladena Bosića, a njegovo ponašanje nažalost samo potvrđuje da sam bio u pravu.

 

Lično mogu da svjedočimo velikim krađama i malverzacijama koje su se dešavale na nekim izbornim mjestima u Hercegovini, pa je recimo tako samo na jednom biračkom mjestu u Bileći,u Podosoju, među nevažećim listićima naknadnom provjerom utvrđeno da se među njima nalazilo i 5 mojih glasova, koje su namjerno htjeli da otmu članovi biračkog odbora postavljeni od strane SNSD-a i braće Vuković a otkrio ih je moj posmatrač. Ako je na jednom mjestu samo na ovom primjeru neuspješno pokušana krađa 5 glasova, pitanje je koliko ih je prošlo, i koliko se moglo ukrasti, ubaciti ili prevraviti glasačkih listića na oko 2000 glasačkih mjesta u Srpskoj? Jasno je da među 41 000 navodno nevažećih glasova ima mnogo važećih, i jasno je da bi ponovo trebalo prebrojati sve nevažeće, ali i sve glasove iz Zvornika, Birča i još nekih regija.

UDBA je naša sudba, i ona je rasporedila svoje kadrove u svim segmentima društva, a jedan od tipičnih primjera udbaških familija i porodica Špirić. Nikola Špirić danas srbuje i dočekuje patrijarha i sveštenike, a njegov otac Jovo je bio saradnik UDBE koji je špijunirao pravoslavne sveštenike i srpske patriote tokom SFRJ. Dosije SDB SFRJ pokazuje da je Jovo Špirić bio usmjeravan na praćenje i špijuniranje pravoslavnog sveštenika Simu Peričića iz sela Prekaji kod Drvara, a Nikolin sin danas radi u OSI BiH, i nastavlja porodičnu špijunsku djelatnost i tradiciju.

Sve dok Obrena Petrovića, Nikolu Špirića, Nenada Stevandića, Slavuja Ćeranića, Sredoju Novića i ostale udbaše ne pošaljemo u penziju i očistimo društvo od nakaradnih korumpiranih struktura, teško da može doći do značajnijeg oporavka države i društva. Zato je lustracija neophodna, i glavni preduslov za pravljenje krupnih zaokreta i hvatanje veze za razvijenim, uređenim i bogatim državama.

 

Nebojša Vukanović