palpal

Lukini stručnjaci grade HE Petrovo polje

Kako bi izgledao veliki i moćan, bivši gradonačelnik Trebinja Laki Lučijano Petrović okružio se nezanalicama, širokobriješkim đacima, nesposobnim  ali maksimalno odanim poslušnicima, a posledice nestručnosti njegove administracije mogu se vidjeti i osjetiti svakog dana. Iako je u gradskom budžetu za dvije godine potrošeno skoro 60 miliona maraka, u Trebinju nije urađeno ništa, osim što je isječen gradski park, srušen stadion i otjerani svi investitori. Kako bi manipulisali i doveli u zabludu građane, stvarajući sa dvorskim medijima predstave kako se nešto tobože radi, Laki i njegovi satrapi pokušali su urediti i asfaltirati nekoliko ulica, ali je i to prevelik zalogaj za stručnjake i širokobriješke kadrove.

Mještani naselja Banjevci protetstvovali su zbog loših radova na putu kroz naselje. Prilikom asfaltiranja postavljeni visoki ivičnjaci, pa nisu mogli sa puta da svrate i parkiraju svoja vozila ispred kuće. Radove je prema mojim informacija nadzirao Vedran Furtula, stručnjak iz HET-a koga je Luka doveo u Trebinje, i jedan od omiljenih nadzornika koji olako potpisuje sve što mu šef(ovi) kažu, ne vodeći mnogo računa o kvalitetu i da li su radovi izvedeni po projektu. Radove u Banjevcima izvodi omiljeni Lukin i Ilijin neimar Hasan Pekušić, i njegova firma HP investing, koja se angažuje zbog visokog povrata uloženih sredstava. HP investing je dobio reference gradeći put Nevesinje – Zovi Do – Divin, koji se raspao i prije nego što je završen i pušten u saobraćaj, pa je odmah morao da se sanira i ulaže novac u popravke. Ipak loši radovi i bačen novac nisu uticali na Luku i Iliju da promijene neimara, već su nastavili uhodane poslove sa Hasanom, ne mareći puno o probosanskoj politici, protiv koje se oni tobože bore.

Stručnost i znanje Lukinih širokobrijeških kadrova posebno je došla do izražaja u Petrovom polju. Preuzimajući moju ideju o izgradnji pješačke i biciklističke staze koja bi Crnač i Petrovo polje povezala sa Trebinje, Luka je lani počeo gradnju staze, a nakon pola godine izvođnja radova uspio je do izbora postaviti samo visoke ivičnjake, dok će staza čekati lokalne izbore 2020. godine. Međutim, umjesto pješačke staze Lukini stručnjaci su uspjeli napraviti mini-jezero i hidroelektranu, jer su visoki ivičnjaci samo stvorili velike lokve, koje onemogućuju normalan saobraćaj i prolazak pješaka. Zbog skandaloznih grešaka, koje ne bi napravila ni mala djeca jer bi valjda shvatila da ponekad pada kiša i da treba napraviti sistem za oborinske padavine, mještani su organizovali protest i blokirali saobraćaj kako bi skrenuli pažnju na problem i nemar Lukinih neimara.

Pred izbore je asfaltiran stari željeznički most koji spaja trebinjska naselja Police i Goricu, ali je i on trajao kao mački muž. Poslije samo par mjeseci asfalt je ispucao i neophodna je sanacija, jer je valjda postavljen asfalt koji ne trpi minus, a posledice nemara, haosa i anarhije bahate neodgovorne vlasti i njenih kadrova vidljive su na svakom koraku.

Na kraju se treba postaviti pitanje odgovornosti, jer od kompenzacionog bazena u Pađenima do fiktivnih betoniranja tunela za Plat, bačene su desetine miliona maraka, a da društvo od toga nije imalo nikakvu korist, niti je neko odgovarao što su radovi propali, a ogromni novci oprani i nestali bez traga.

 

Nebojša Vukanović