Лукинa посртањa и узмицањa

Некад силни Лука убрзано је почео све више да тоне и показује знаке слабости. Већина чланова и сарадника дубоко је разочарана његовим односом, радом и резултатима, јер осим празнословља, јефтине демагогије, популизма, пљачке и отимања, ништа није урадио за годину и по дана. Стотине активиста чека обећана радна мјеста, привредници најављене тендере умјесто рекета, а партијски сарадници напредовање умјесто ароганције, страха и насиља.

Ниједан нови инвеститор није дошао у Требиње нити је покренут неки нови производни погон, представништво, трговински центар.. Лука се окружио послушницима и широкобријешким ђацима који не могу да га упозоре на бројне гафове и пропусте, а од пропале фамозне обилазнице, до раскопаног парка и милионске атлетске стазе, Лаки упада из једног у други скандал. Разметањље и бахато приказивање отетог богатсвtа, хацијенде на Загори, Хрупјелима и дубровачком залеђу иритирају и изазивају бијес и код најокорјелијих присталица.                                               

Да је Лучиано изгубио моћ говори податак да је устукнуо пред својим одборницима и био приморан да попусти и откаже сједницу Скупштине града Требиња. Побуну је предводио Баја Шупић, а повод је била Лукина намјера да Милана Ковача, бившег одборника СДС-а, именује за вршиоца дужности директора Центра за социјални рад. Баји је истекао мандат финансијског директора Елктропривреде РС и ускоро ће га Додик помести са Ковачевићем и цјелокупном Управом, па је видно незадовољан, љут и чека да се ријеши његов статус. Баја је предvовио групу одборника која се успротивила Лукином плану да награђује купљене „папке“ умјесто својих.                          

Бојећи се да неће имати довољно руку да изглесају његове приједлоге, Лука је наредио Бањку да одложи последњу сједницу локалне Скупштине, а потом је устукнуо и повукао свој приједлог именујући напрасно младог Копривицу за директора.

Представа и посјета Вучића додатно је разгњевила многе из Лукиног окружења, јер им требињски Крцун није ни дозволио да се приближе и бар се рукују са гостом. До Вучића су допрли заслужни и угледни, Ћићо Владушић и братија Петровић, али не и бројни високи функционери СНСД-а које Лука намјерно држи на дистанци и по страни.                                     

Посебно су незадовољни у ДНС-у, којима је давно стављена мета на леђа и само се чека повољан тренутак да се набију ногом у задњицу. И док Пеко мудро ћути покушавајући да преживи „метлу“ у Електропривреди РС, млађани темпераментни Шапурић се теже контролише, па је у Требиње данас морао да дође и старац Павић од стотину љета како би покушао охладити усијане главе и смирити ситуацију.                             Не може се до вијека владати страхом, уцјенама, манипулацијама и насиљем, а то је показао и Лукин дебакл приликом представе „Слет“ и Вучићевог доласка. Иако је све било мобилисано, распуштене школе, ђаци и предузећа, те из околних мјеста доведени црвени активисти у десетак аутобуса, Лаки је на Тргу слободе окупио свега око 1 500 људи.                                                    Маске падају, свима је доста Лакија, превара, подвала, лажи, насиља, страха, пријетњи и уцјена, и нема сумње да ће накупљена ерупција незадовољства ускоро тихо да експлодира (јер Херцеговци воле да ћуте и трпе) и охлади усијане главе.

Небојша Вукановић