Lukina posrtanja i uzmicanja

Nekad silni Luka ubrzano je počeo sve više da tone i pokazuje znake slabosti. Većina članova i saradnika duboko je razočarana njegovim odnosom, radom i rezultatima, jer osim praznoslovlja, jeftine demagogije, populizma, pljačke i otimanja, ništa nije uradio za godinu i po dana. Stotine aktivista čeka obećana radna mjesta, privrednici najavljene tendere umjesto reketa, a partijski saradnici napredovanje umjesto arogancije, straha i nasilja.

Nijedan novi investitor nije došao u Trebinje niti je pokrenut neki novi proizvodni pogon, predstavništvo, trgovinski centar.. Luka se okružio poslušnicima i širokobriješkim đacima koji ne mogu da ga upozore na brojne gafove i propuste, a od propale famozne obilaznice, do raskopanog parka i milionske atletske staze, Laki upada iz jednog u drugi skandal. Razmetanjlje i bahato prikazivanje otetog bogatsvta, hacijende na Zagori, Hrupjelima i dubrovačkom zaleđu iritiraju i izazivaju bijes i kod najokorjelijih pristalica.                                               

Da je Lučiano izgubio moć govori podatak da je ustuknuo pred svojim odbornicima i bio primoran da popusti i otkaže sjednicu Skupštine grada Trebinja. Pobunu je predvodio Baja Šupić, a povod je bila Lukina namjera da Milana Kovača, bivšeg odbornika SDS-a, imenuje za vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad. Baji je istekao mandat finansijskog direktora Elktroprivrede RS i uskoro će ga Dodik pomesti sa Kovačevićem i cjelokupnom Upravom, pa je vidno nezadovoljan, ljut i čeka da se riješi njegov status. Baja je predvovio grupu odbornika koja se usprotivila Lukinom planu da nagrađuje kupljene „papke“ umjesto svojih.                          

Bojeći se da neće imati dovoljno ruku da izglesaju njegove prijedloge, Luka je naredio Banjku da odloži poslednju sjednicu lokalne Skupštine, a potom je ustuknuo i povukao svoj prijedlog imenujući naprasno mladog Koprivicu za direktora.

Predstava i posjeta Vučića dodatno je razgnjevila mnoge iz Lukinog okruženja, jer im trebinjski Krcun nije ni dozvolio da se približe i bar se rukuju sa gostom. Do Vučića su doprli zaslužni i ugledni, Ćićo Vladušić i bratija Petrović, ali ne i brojni visoki funkcioneri SNSD-a koje Luka namjerno drži na distanci i po strani.                                     

Posebno su nezadovoljni u DNS-u, kojima je davno stavljena meta na leđa i samo se čeka povoljan trenutak da se nabiju nogom u zadnjicu. I dok Peko mudro ćuti pokušavajući da preživi „metlu“ u Elektroprivredi RS, mlađani temperamentni Šapurić se teže kontroliše, pa je u Trebinje danas morao da dođe i starac Pavić od stotinu ljeta kako bi pokušao ohladiti usijane glave i smiriti situaciju.                             Ne može se do vijeka vladati strahom, ucjenama, manipulacijama i nasiljem, a to je pokazao i Lukin debakl prilikom predstave „Slet“ i Vučićevog dolaska. Iako je sve bilo mobilisano, raspuštene škole, đaci i preduzeća, te iz okolnih mjesta dovedeni crveni aktivisti u desetak autobusa, Laki je na Trgu slobode okupio svega oko 1 500 ljudi.                                                    Maske padaju, svima je dosta Lakija, prevara, podvala, laži, nasilja, straha, prijetnji i ucjena, i nema sumnje da će nakupljena erupcija nezadovoljstva uskoro tiho da eksplodira (jer Hercegovci vole da ćute i trpe) i ohladi usijane glave.

Nebojša Vukanović