Lukačev Boko-haram hara Banjalukom

Umjesto da štiti građane, čuva ravni red i mir, zakone i Ustav Srpske, Policija Republike Srpske se pretvorila u palicu režima koja se brutalno ižavljava nad neistomišljenicima. O tome svjedoli i sinošnji incident u kome su policajci ispred Palate Republike lišili slobode Darka Panića, banjalučanina koji je aktivan član grupe Pravda za Davida.

Kontaktirao sam Panića koji kaže da je povod za hapšenje i brutalno premlaćivanje na ulici to što je policajcima glasno rekao „Pravda za Davida“, što ih je očito iziritiralo. „Prolazio sam pored policajaca kloji obezbjeđuju Palatu predsjednika Dodika i naglas rekao PRAVDA ZA DAVIDA, nakon čega su oni odmah reagovali, stavili mi lisice, a potom me svezanog pretukli i nanijeli povrede u predjelu glave, leđa, stomaka i ekstremiteta.  To potvrđuje i ljekarski nalaz jer su me nakon premlaćivanja odveli u bolnicu gdje mi je ukazana prva pomoć, i konstantovane povrede. Sa mnom je bio i prijatelj koji je telefonom snimao brutalnost policije. U Policijskoj stanici je nastavljeno maltretiranje, policajac koji me je lišio slobode i pretukao psovao mi je majku, djecu i porodicu, prijetio i uporno pitao ko sam ja da ganjam i tražim pravdu za Davida. Oslobođen sam danas oko 12 časova uz prekršajnu prijavu zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira“.

                       

Panić je redovan učesnik okupšljanja na Trgu Krajine i aktivni član grupe Pravda za Davida. On je davao podršku i pabu „Lajf“, koji je takođe na udaru režima jer otvoreno podržava borbu za pravdom i istinom grupe Pravda za Davida, i sigurno je to povod i razlog za ovu brutalnost i bahato ponašanje policije.  Ako policija želi da zavede red, pitanje je zašto ne krene od vrha, pohapsi i prebije prave kriminalce koji su opljačkali državi, dilere, nasilnike i alkoholičare koji u pijanom stanju nekažnjeno zgaze i ubiju na ulici nedužne mlade osobe…                       

Režim preko kontrolisanih i zarobljenih institucija vrši veliki pritisak na sve građane koji traže istinu i pravdu, i žele da se otkrije ko su ubice i nalogodavci ubistva Davida Dragičevića. Brutalno premlaćivanje mladića u centru Banjaluke jasno pokazuje da se Policija Republike Srpske gubi kompas, i da se nažalost pretvorila u partijsku crvenu miliciju. Neka njena postupanja, poput zataškavanja ubistva i premlaćivanja građana koji traže istinu i pravdu, više sliče na ponašanje afričke grupe „Boko Haram“ nego na rad jedne ozbiljne institucije koja je zadužena da se stara za bezbjednost građana i države.

Stvari polako izmiču kontroli, i režim bi trebao hitno da reaguje i smijeni ministra Dragana Lukača i cijeli vrh Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kako bi se zaustavilo dalje urušavanje ove važne nacionalne institucije.

 

Nebojša Vukanović