Luka kao zaostavština Slavkove vladavine

Na poslednjim izborima SNSD je osvojio skoro 9 300 glasova u Trebinju,  ili preko 50% od ukupnog broja izašlih glasača, a Luka Petrović osvojio je u Izbornoj jedinici 9 oko preko 15 000 glasova. Nijedno obećanje nije ispunjeno, nema puteva, aerodroma, investitora, fabrika i radnih mjesta, i prosto je nevjerovatna činjenica da sa brojem laži i prevara proporcionalno raste broj glasova Luki i SNSD-u, ali to je posebna tema za analizu i razmatranje. Krajem 2012. i tokom 2013. godine, SNSD je u Trebinju bio gotovo nestao nakon poraza na lokalnim izborima, a činjenica da je sekretarica zaključavala vrata i nikom nije dala da uđe u stranačke prostorije dok joj ne daju posao u HET-u, najbolje pokazuje kakvo je tada bilo rasulo u vladajućoj stranci. SNSD je ostao bez predsjednika, jer je pokojni dr Sorajić prešao na stranu Slavka Vučurevića nakon Dobrovog poraza, unutarstranački izbori su poništeni jer su Marko i Luka uz pomoć Dodika i para HET-a spriječili Nebojšu Milivojevića, Tanasijevića i mlade kadrove da preuzmu stranku, iako su regularno pobijedili na demokratskim unutarstranačkim izborima, a trebinjski i hercegovački SNSD je bio u potpunom rasulu.

Umjesto da mudrim potezima i politikom okupi sve opozicione snage, dokusuri i uništi trebinjski SNSD i omogući pobjedu opozicije na izborima 2014. godine, što bi značio kraj Dodika i SNSD-a, Slavko Vučurević je propustio istorijsku šansu, i glavni je krivac za oporavak SNSD-a i uspon Luke Petrovića. Neispunjena očekivanja, ostavljanje mnogih Dobrovih kadrova na važnim mjestima, nastavak stare retrogradne politike, neodmjerene izjave i loši javni nastupi, skupo su koštali Slavka, ali i čitavu opoziciju. Građani su očekivali da će Slavko ispuniti obećanje, napraviti zaokret i otklon od stare politike, te počistiti sve korumpirane kadrove SNSD-a iz gradske administracije, podnošenjem prijava i smjenama kazniti one koji su zloupotrijebili položaj, ali nažalost Slavko je ostavio mnoge SNSD-ovce na ključnim pozicijama, od načelnika finansija i ostalih Odjeljenja, do direktora Doma zdravlja i drugih gradskih ustanova.

Umjesto da iskoristi pobjedu na izborima i podršku građana da uništi glavnog političkog protivnika, Slavko je tokom četiri godine mandata mnogo više ispod pojasa atakovao na opozicione stranke nego na SNSD, nastojeći da niko iz opozicije ne ugrozi njegov primat i poziciju. Umjesto najavljene istrage i prijava protiv Dobroslava Ćuka, Slavko je tužio mene, i izgubio sudski spor, a potom uništio NDP dijeleći stranku i prevodeći u PDP Pologoša, Neđa, Špeca i ostale „nevjerne“ u PDP, a koji su mu zabili nož u leđa čim je 2016. poražen na izborima.

 

Slavko je opstruisao i jačanje SDS-a, jer se bojao da ga vodeća opoziciona stranka ne ugrozi, što je iskoristio SNSD da se povrati i velikim brojem glasova u Trebinju i Hercegovini 2014. godine riješi pitanje pobjednika i spasi Dodika. Slavkove loše poteze, razočarenje građana, brojne gafove u medijima i javnosti, iskoristio je Luka. Uz pomoć ogromnih para iz HET-a i svojih medija, koje je kupio i stavio pod kontrolu, napravio je veliki zaokret pa je samo za 2 godine, od 2012. do 2014, opozicija izgubila preko 3 500 glasova koji su se nažalost prelili SNSD-u.  Slavko je pokušao da se vadi poslednje dvije godine mandata, kada je napravio zaokret, imao podršku Ivanića, doveo investitore i počeo da radi, ali bilo je kasno da se promijeni imidž i reputacija stvorena u javnosti prve dvije godine mandata.

Kad se mlijeko prolije uzaludno je za njim plakati. Nažalost poslije pobjede na lokalnim izborima 2012. godine opozicija u Republici Srpskoj nije uspjela da dokusuri i počisti Dodika 2014. godine, nedostajalo je manje od 1% glasova, a jedan od razloga je loš rezultat i ubjedljiva pobjeda SNSD-a u Trebinju i Hercegovini. Da mnogi nisu povjeravali u laži da sam „topli zec“ i Dodikov igrač koji razbija opoziciju, i da sam dobio povjerenje građana Trebinja te 2012. godine, a nedostajalo je samo nekoliko procenata, vjerujem da bi sada situacija u Trebinju i Hercegovini bila potpuno drugačija, i da Luka i mnogi SNSD-ovci ne bi sada bili na političkoj sceni.

Program Nebojše Vukanovića

Moj program i strateške ideje uređenja grada iz 2012. godine, okretanja Dubrovniku i razvoj turizma, popločavanje i uređenja Starog grada i zidina, saradnja sa TIK-om i međunarodnim agencijama, gradski prevoz, hendek i druge inovativne ideje i rješenja postale su opšteprihvaćene, i da je 2012. godine sa ekipom mladih ljudi i stručnjaka napravljen zaokret, stvorena profesionalna uprava i realizovan program, tek onda bi se dobio pravi zamajac i podrška građana. Na ovim prostorima uglavnom se  dešava da političari nakon pobjede na izborima iznevjere građane i ne ispune obećanja, ali je rijetkost da neko bude poražen a da njegove vizije i ideje postanu opšteprihvaćene. Brojne pozitivne stvari koje se poslednjih 6 godina realizuju u Trebinju preuzete su iz Programa 2012. godine, od Agrarnog fonda, turizma, video-nadzora, uređenja starih dijelova grada do gradskog prevoza, i moram priznati da sam jako ponosan na tu činjenicu.

Iz grešaka koje je počinio Slavko treba izvući pouke, te ujediniti sve progresivne i zdrave snage u Trebinju kako bi se grad izvukao iz kandži male grupe bahatih razbojnika, predvođene Lukom Petrovićem, koji misle da je Trebinje i Hercegovine njihova prćija, i da mogu raditi šta hoće, ponižavati i ucjenjivati ljude kako bi zadržali moć. Da su ruke plašljive kao oči nikada se ništa ne bi napravilo, i uprkos velikom broju glasova koje Luka i SNSD sada dobijaju sve se može lako urušiti jer se nijedna vlast nije mogla održati na silu, ucjenama, kupovinom i raznim zloupotrebama.

 

Nebojša Vukanović