palpal

Luka ispoštovao Taranu novim Ugovorima sa HET-om

Nabavke HET Tarana.jpg

Luka ispoštovao Taranu novim Ugovorima sa HET-om

Tajni aneks dogovora o prelasku u suprotni tabor, podršci trebinjskih penzionera i njihovog lokalnog lidera Đoka Tarane gradonačelniku Trebinja Lakiju Lučijanu Petroviću na poslednjim izborima, isplivao je ovih dana na površinu. Prošle sedmice Hidroelektrane na Trebišnjici, koje su već 10 godina pretvorene u Lukinu prćiju, potpisale su tri nova Ugovora o održavanju vozila sa preduzećem Autounion, koje je u vlasništvu odbornika vladajuće koalicije Đoka Tarane.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić 24-og maja ove godine potpisao je Ugovor o održavanju vozila „Audi A 6“, „pasat“ i džip „tuareg“ vrijedan 18 613,00 KM bez PDV-a, te Ugovor o održavanju vozila „škoda superb“ vrijedan 7 337 KM bez PDV-a. Sedam dana ranije Luka je Tarani nabacio i posao održavanje vozila „lada niva“ vrijedan 5 091 KM bez PDV-a, a suvišno je naglašavati da je po starinom Lukinom običaju Tarana bio jedini ponuđač na tenderu. Prije pola godine „Autounion“ je dobio i posao vrijedan 50 000 KM bez PDV-a od Elektro-hercegovine za nabavku guma za njihova vozila. Kada se sve sabere, Tarana je u poslednjih pola godine, od završetka lokalnih izbora, dobio oko 100 000 maraka dogovorenih poslova od elektro-energetskim sektorom.

Luka je podijelio posao održavanja vozila HET-a na 10 lotova kako bi zadovoljio što više lokalnih privrednika i preduzeća, o čemu ćemo detaljnije pisati narednih dana. Zanimljivo je primijetiti da Tarana održava vozila „lada nive“, dok je spezijalizovani serviser i ovlašćeni uvoznik ruskih vozila marke „lada“ u BiH, preduzeće „Lada auto D.O.O“ Banjaluka, dobilo posao održavanja i nabavke rezervnih dijelova za teretna vozila HET-a vrijedan 71 285,48 KM bez PDV-a?

Đoko Tarana je poslednjih dana u žiži javnosti zbog podjele penzionera prilikom izbora predsjednika Udruženja penzionera grada Trebinja. Iako nije penzioner već radnik, Tarana je nastojao da osim predsjednika Gradskog odbora Partije ujedinjenih penzionera preuzme i funkciju predsjednika Udruženja penzionera Trebinja, ali se tome suprostavio vječiti predsjednik trebinjskih penzionera Rade Tarailo. Podijeljeni penzioneri su održali dvije sjednice i izabrali dva predsjednika, Taraila i Taranu, a jedni drugima osporavaju legitimitet. Izvjesno je da je gradonačelnik Trebinja Laki Lučijano Petrović „gurao“ svog koalicionog partnera Taranu da preuzme i Udruženje penzionera kako bi lakše kontrolisao brojnu populaciju tokom izbornih procesa, pa je za očekivati da po njegovom nalogu institucije daju legitimitet Đoku Tarani.

Tarana je na lokalnim izborima 2012. podržavao Slavka Vučurevića i bio dio njegove većine sve do lokanih izbora 2016. kada je podržao Petrovića, a u međuvremenu na opštim izborima 2014. bio je na listi SDS-a. Nakon što je u jesen 2016. promijenio tabor nagađalo se o mogućim motivima, a sada je jasno da je Luka preko svoje prćije HET-a obezbjedio podršku penzionera na prošlim, a vrlo izvjesno i svim narednim izborima sve dok građani ne odluče da se suprostave bahatom ponašanju i kazne sistemsko razaranje najvažnijeg resursa i javnog preduzeća u Trebinju i Hercegovini.

Nebojša Vukanović