Luka, Ilija i Laketa namjestili utakmicu

Nema te pore u  hercegovačkom društvu koje Ilija i Luka nažalost ne kontrolišu, i koje nisu zatrovali svojim kriminalnim poslovima, podlim i prljavim spletkama i kombinacijama. Ne samo da se niko ne može nigdje zaposliti bez njihovog odobrenja, ili uraditi tender da se oni ne ugrade, već ni mladi ne mogu odigrati neku utakmicu a da oni ne umiješaju svoje prste i ne namjeste rezultat.  O tome svjedoči i sramno namještanje utakmice između domaćina Veleža i Leotara, koja je juče odigrana u Nevesinju, i u kojoj su Trebinjci „slavili“ rezultatom 0 : 1 pogotkom Cimirota u drugom poluvremenu. Negodovanje 30-ak gledalaca, jer su Nevesinjci mahom bojkotovali namješteniu meč, povici, uvrede i pognute glave fudbalera i trenera, pokazale su šta Hercegovci misle o spletkama otuđenih moćnika. Luka je zamolio svog šuru Iliju da preko prvog pendreka Hercegovine Žarka Šaka Lakete, inače predsjednika FK Velež, Nevesinjci u „hercegovačkom derbiju“ puste Trebinjce da dođu do 3 boda u gostima, kako bi održali priključak sa liderom na tabeli Jedinstvom.

Ilija je zvao Laketu, načelnik Laketa Stajića a Stajić trenera Mišeljića, koji je pod pritiskom izveo drugi tim i pustio fudbalere Leotara da pobijede. Časni Nevesinjci nisu željeli da učestvuju u prljavim radnjama i namještanjima, koje traju već dvije nedelje, ali su na kraju popustili i na teren je izašao drugi tim kako bi olakšao posao. Dno dna!

I Leotar i Velež se takmiče u potonjoj beton četvrtoj ligi, što je najbolji pokazatelj kakvi su rezultati aktkvnosti tandema šure i zeta na sportskom planu, koji nimalo ne zaostaje za katastofalnim rezultatima na privrednom i političkom. Ilija i Luka su samo lani napravili 24 miliona maraka minusa u HET-u i 46 u Elektroprivredi, i dok sve propada i zatiru do temelja, samo njihovo bogatstvo, hacijende i vile sa bazenima bujaju. Samo na atletskoj stazi na stadionu Leotara, koja košta milion maraka, 3 puta skuplje nego na stadionima u okruženju, Luka će u svoj džep i partijske crne fondove, prekodvorskog neimara Stankovića, staviti najmanje 700 000 maraka, što je pokazatelj njihove naprasne i velike ljubavi prema sportu, kojim se u mladosti nikada nisu bavili.

Ono što rade Luka i Ilija je velika bruka i sramota Hercegovine, i iza njih će ostati samo tamna mrlja koja će da nas opominje da više nikad ne smijemo biti slabi i naivni,  nasjedati na podvale i laži velikih manipulatora i monstruma koji uništavaju sve pred sobom.

Poražavajuća je činjenica da umjesto čuvanja države, zakona, pravde i reda, u prljavim aktivnostima učestvuje Žarko Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje. Slučaj „Papović“, nekažnjena pljačka Elektroprivrede, HET-a i države, pokazuju da je policija zarobljena od strane odmetnute partijske oligarhije, koja ima zadatak da sprečava bilo kakvu istragu i odgovornost moćnika umjesto da štite narod i državu od pustošenja i pljačke beskrupuloznih kriminalaca. Mogu kako hoće, ali neće dokle žele!

 

Nebojša Vukanović