Luka i Miko sa tenderima se uvalili u sokolačke šume

mirko-curic-i-luka-petrovic_0.jpg

Luka i Miko sa tenderima se uvalili u sokolačke šume

Laki Lučijano Petrović nije uzaludno dobio nadimak Tender-efendija, i u mnogo navrata je pokazao da je vrhunski majstor svog zanata, namještanja tendera i javnih nabavki partijskim i dvorskim firmama koje kontroliše.
Gen-sek SNSD-a izazvao je buru nezadovoljstva na Romaniji i Sokocu svojim prepoznatljivim spletkarenjima i mešetarenjima tokom izbora direktora Šumskog gazdinstva „Romanija“, zbog čega je došao i na udar lokalnog visokog funkcionera SNSD Milana Jolovića Legende. Legenda je u više navrata Petroviću očitao lekciju i pred velikim brojem Sokočana grubo ga vrijeđao u telefonskom razgovoru i poručio da nema šta da traži i miješa se u kadrovsku politiku na Sokocu.

Petrović nigdje ne ide a da iza sebe ne ostavlja tragove sumnjivih tendera i namještenih poslova. Paralelno sa lobiranjem i dovođenjem partijskih lopova na čelo Šumskog gazdinstva „Romanija“, Tender-efendija je usput dogovorio i neke poslove za privatnu firmu iz Trebinja kojom iz sjenke upravljaju on i njegov kum i zamjenik Mirko Ćurić zvani Miko. Miko je specijalista za nabavke papira, tonera i kancelarijskog materijala, a uz pomoć svog kuma uspio je ovog mjeseca progurati robu i kancelarijski materijal i za Šumsko gazdinstvo „Romanija“. Da ne bi bilo sve previše providno, i kako bi se ostavio lažni utisak tobože nekog tržišnog nadmetanja, Miko je sa iste adrese iz Trebinja poslao čak dvije dogovorene ponude dvije različite firme, koje se međusobno razlikuju u svega stotinjak maraka. Imajući u vidu šta su uradili u Hercegovini i kako su u prah i pepeo pretvorili sve što su dotakli, za Romaniju bi bilo manje opasno da su šume napale opasni gubari nego da se Tender-efendija i njegovi satrapi uvale i preuzmu kontrolu javnih nabavki u Šumskom gazdinstvu.

Pitanje je kako će Luka i njegovi satrapi proći jer su Romanijci poslednjih dana pokazali da imaju stav i karakter, da su spremni da se pobune i ustanu protiv kriminala, očigledne bezočne pljačke šuma i najvažnijeg resursa, za razliku od Hercegovaca koji povjenih glava uporno i glasno ćute trpeći godinama poniženja i bahato ponašanje nekolicine partijskih moćnika.

Hidroelektrane na Trebišnjici i Elektroprivreda Republike Srpske su Lukina i Ćurićeva baza, ali sa imenovanjem za gen-seka vladajuće stranke porasli su i apetiti, pa su poslovi počeli da se šire širom Republike Srpske. Ostaje pitanje do kada će Tender-efendija sa svojom uigranom ekipom izvlačiti milione maraka iz javnih preduzeća i ustanova u svoje privatne džepove i crne partijske fondove, i da li će doći vrijeme da odgovara za zločine velikih razmjera koje je počinio u istočnoj Hercegovini i energetskom sektoru Republike Srpske.

Nebojša Vukanović