palpal

Ludosti

BiH je definitivno zemlja paradoksa,  u kojoj je sve okrenuto naopačke, a građani su često zatečeni raznim ludostima nesposobnih partijskih kadrova i funkcionera. Sulude stvari, za rubriku vjerovači ili ne, ponavljaju se svaki dan.

Saobraćajnica Ljubinje – Stolac je jedna od najriskantnijih, ne samo u BiH, nego i regionu. Put je uži od 5 metara, nije saniran više od 40 godina i zbog velikog broja rupa, brazdi i ulegnuća potpuno je izgubila geometriju. Uspon preko prevoja Žegulja je veliki, preko 10%, i zbog toga je još prije rata stavljen saobraćajni znak i upozorenje da treba smanjiti brzinu, a teretna vozila i autobusi da voze u nižim stepenima prenosa.

dig

Umjesto da ispuni obećanje iz 2016. i rekonstruiše put koji je u katastrofalnom stanju, direktor Neša Kružnica Nešić i stručnjaci iz Puteva Srpske su stavili nove znakove po kojima je ograničenje čak 80 kilometara na sat, kako bi neko neiskusan poginuo zaletivši se preko prevoja Žegulja.

U ravnicama i nenaseljenim pravcima gdje su saobraćajnice u dobrom stanju, često su postavljeni radari i ograničenje od 50 ili 60 km/h, kako bi se uzimali novci od građana, a na Žegulji su stavili 80 km/h, iako je svaka vožnja preko 50 km/h riskantna, posebno po kiši. Ludost! Nije mi jasno koji je stručnjak utvrdio i procjenio brzinu na putu, i nadam se da će razmisliti i promijeniti signalizaciju, te napokon sanirati put, prije nego se dogode teške saobraćajne nezgode.

 

Nebojša Vukanović