Lomovi, DNS i slomljena limuzina

pavic Dodik.jpg

Lomovi, DNS i slomljena limuzina

Gradonačelnik Laki Lučijano Petrović ostao je bez limuzine „pasata“. Mlađani aktivista SNSD-a, koji je suprotno zakonu zaposlen na mjesto vozača iako nema neophodnu diplomu KV vozača, slomio je službenog „pasata“ grada Trebinja u Popovom polju, a na sreću u saobraćajnoj nezgodi niko nije teže povrijeđen. Direktor Turističke organizacije Marko Radić pošao je na službeni put u Banjaluku, a zanimljivo da policija nije izašla na lice mjesta niti je izvršen uviđaj, već je slomljeni „pasat“ sakriven kod majstora Riđišića kako bi se vijest sakrila od javnosti. Luka je svjestan da je odgovoran za incident jer je suprotno zakonu zaposlio vozača bez potrebnih kvalifikacija, pa zbog toga policija, koju Luka kontroliše preko načelnika Lakete, nije ni obavještena kako bi se slučaj zataškao.

Limuzina nije Luki bila ni na kraj pameti, jer su mu se samo dan nakon dolaska Marka Pavića u Trebinje odbornici DNS-a otvoreno suprostavili. Peko Ivanković je bojkotovao sjednicu, a potpredsjednik Skupštine Bojan Šapurić glasao protiv Lukinih prijedloga i raskol je očigledan. Povod za sukobe je marginalan. Luka je kabadahijski nepotrebno i neosnovano kritikovao komandira vatrogasne jedinice Tripa Ćuka jer je navodno potrošio previše novaca na gorivo i sendviče za vatrogasce tokom požara, jer su valjda požare trebali glasiti gladni, a Šapurić je hrabro skočio da brani starijeg stranačkog kolegu od kabadahije Petrovića, i sigurno je da će privući simpatije javnosti ukoliko nastavi da se odlučno suprostavlja Lučijanu.

Događaji u Trebinju su lakmus papir koji pokazuje trenutne veoma zategnute odnose između SNSD-a i DNS-a. Prepucavanja oko toga ko će predložiti kandidata za predsjednika Srpske samo su vrh ledenog brijega, i pitanje je dana kada će sukob koji je počeo glasanjem o prodaji Ljubije eskalirati do konačnog pucanja. Dodik je svjestan da je DNS postao suviše opasan, da Marko Pavić ima tradicionalno dobre odnose sa američkim ambasadorom, pa namjerava da DNS izbaci iz Vlade i preolopovi primoravajući kadrove DNS-a da pređu u SNSD. Dodiku je važno da usvoji budžet za narednu godinu, i nakon toga bi mogao iscenirati povod da krene u otvoreni obračun sa Pavićem i istjera ga iz Vlade. Poslanici SNSD-a i socijalisti sa papcima iz satelitskih stranaka bili bi dovoljni za izbacivanje DNS-a, ali je Dodik svjestan da bi i papcima skočila cijena pa je neophodno dobro izvagati situaciju. Dodik u ostvarenju plana računa i na podršku predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, koji mu je odan i koji ima ambiciju da nakon smjene Budimira Balabana skine glavu i Paviću i preuzme stranku. Neki ministri i direktori bi bili smijenjeni, a neki bi preko Čubrilovića prišli SNSD-u u nekoj formi.

Pavić je svjestan situacije, i sigurno da ne sjedi skrštenih ruku. On pokušava da održi kontrolu nad poslanicima i direktorima, i spremno dočeka prvi Dodikov potez kako bi izvršio kontraudar. Novaca je sve manje, i sve teže je namiriti gladne partijske hijene. Glasanje za budžet u 2018. i izbor kandidata za funkciju predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH su ključni momenti koji bi mogli dovesti do eskalacije odnosa i pucanja koalicije koja traje skoro 20 godina.

Nebojša Vukanović