palpal

Ljepota i raskoš izletišta Ubla

Planinsko izletište Ubla, smješteno u podnožju planine Orjen, jedno je od najljepših destinacija u okolini Trebinja. Od centra Trebinja udaljena su 20-ak kilometara, i nalaze se na oko 1 100 metara nadmorske visine, pa je šuma crnogorična.

Ubla su prava vazdušna banja, sjajno mjesto za odmor i rekreaciju, i nevjerovatno bogatstvo Trebinja i južne Hercegovine. Prvi snijeg privukao je veliki broj posjetilaca na Ubla, i prava je šteta što  nema neki restoran i objekat gdje bi se gosti odmorili.

Vrijedni trebinjski  planinari počeli su obnovu starog Planinarskog doma, predivnog kamenog objekta iz doba Kraljevine Jugoslavije, i nakon završetka rekonstrukcije sigurno će ponuda biti bogatija, jer će gosti imati gdje da se odmore, popiju čaj i piće. Proteklih godina napravljeno je 20-ak luksuznih vikendica i postavljena gradska rasvjeta, ali nedostaju značajnije investicije grada.

  Prije rata na Ublima je bila mala žičara i skijalište, koje je nažalost uništeno, i svakako da bi gradske vlasti u narednom periodu trebale uložiti više sredstava u uređenje i adaptaciju Ubala, koja su pravi biser regije. Prava je rijetkost i nevjerovatno ponuda da za kratko vrijeme, za svega pola sata, gosti mogu u jednom gradu preći iz izmijenjeno-meditaranske u planinsku klimu, i posle kupanja i sunčanja uživati u šetnji planinskim stazama. Zbog toga treba angažovati stručnjake, izraditi dobar projekat i uložiti sredstva kako bi se Ubla pretvorila u mikro-turističku destinaciju.