licemjerje ili savjest pravednog pokajnika

news-2012-July-tihomir_gligoric_656306178.jpg

Licemjerje ili savjest pravednog pokajnika

Ko o čemu, prostitutke o moralu, savjesti i poštenju. Odavno nam je poznato da su svi naši političari veoma savjesni, pošteni i odgovorni, ali kod nekih je savjest i borba za pravdu tako snažna da su zbog ideala spremni i na veliku žrtvu. Poslije 15 godina provedenih na važnim funkcijama, od ministra za pitanja boraca i žrtava rata u prvoj Vladi Milorada Dodika, do dugogodišnjeg direktora Geodetske uprave Republike Srpske, savjest je kroz otvoreno pismo predsjedniku isplivala na površinu debele kože Tihomira Gligorića. Nakon decenija provedenih u udobnim foteljama, vrijednog i poštenog rada i borbe za pravdu sa vjetrenjačama, čestiti službenik i veliki pravednik nije više mogao da ćuti i „kuva“ u sebi pa je javno progovorio o kriminalu, nepotizmu i korupciji koja razara naše društvo. Kako sam reče, njemu savjest nije dozvolila da više nijemo ćuti i olako prelazi preko negativnih pojava u našem društvu, pa je nakon smjene javno izrazio razočaranje predsjednikom, vladajućom strankom i sistemom u kojem živimo. Kao bivši komunista i socijalista, Pravednik je zabrinut za gladne i prevarene, strahuje za opstanak naše otadžbine, pa je odlučio da krikom očajnika uputi vapaj i probudi izgubljenu savjest svoje sabraće političara.
Licemjerstvo ponekad nema granice, pa čitajući Gligorićevo otvoreno pismo Dodiku neupućeni čitalac stiče utisak da je autor veliki patriota, disident i prognanik koji iz egzila apeluje na razum političkih protivnika koji kradu i uništavaju narod i državu. I slijepima je više nego jasno da živimo u zarobljenoj, korumpiranoj, pokradenoj i uništenoj aspolutističkoj Republici u kojoj je sva vlast koncentrisana u rukama jednog čovjeka. Kao u brojnim primjernima kroz istoriju, vladar ima neograničenu vlast i okružen je nesposobnim poltronima koji ga slijepo slušaju i stvaraju imaginarni svijet. Njihov jedini zadatak je da zarad podjele manjeg dijela opljačkanog plijena omame što više porobljenih podanika i tokom izbora prevedu ih iz realnog u imaginarni svijet lijepih snova kako bi Vođa dobio novi mandat, uzeo nove kredite i prodao ono što je preostalo od države. Kada lažni psihoterapeuti ne budu dovoljno efikasni, i kada ne bude dovoljno kredita i novaca za kolektivne psihoaktivne supstance, Vođa gubi vlast i izbore. Ukoliko u novoj vladajućoj garnituri ne bude dovoljno korupiranih i ucijenjenih partnera koji treba da obezbijede koegzistenciju i opstanak, Vođa sa najbližim i najodanijim saradnicima ide tragom ispumpanih novaca koje su uredno deponovane na tajne račune inostranih banaka.
Gligorić je samo jedan u moru uplašenih korumpiranih moćnika koji su bili stubovi i nosioci nakaradnog sistema, i koji strahuju da je njihov brod probušen sa toliko rupa, afera i prljavih poslova da je samo pitanje dana kada će potonuti na dno. Stara i iskusna meduza naučila je kako se mijenjaju boje i dresovi, u skorijoj prošlosti evoluirala je od komuniste, socijaliste, socijal-demokrate u lažnog disidenta, pa sada pokušava na vrijeme da se opere i distancira od drugara sa kojima je 15 godina uništavao sve pred sobom. Otvorenim pismom Dodiku javno se namiguje dojučerašnjim političkim protivnicima, stavlja se jedna noga na odškrinuta vrata suprotnog tabora, i nakon neprebolnog gubitka direktorske fotelje gradi pozicija za novi preokret i unosni aranžman.
Od prepravljanja i falsifikovanja austrijskih zemljišnjih knjiga, do cijepanja čestica, zamjena parcela, i pomoći u izdavanju građevinskih dozvola samo u Trebinju i Hercegovini Geodetska uprava pod Gligorićevim rukovodstvom počinila je toliko krivičnih djela da bi njihovim procesuiranjem direktor i njegovi najbliži saradnici otišli na više doživotnih robija. Šta bi se tek pronašlo pregledanjem sumnjivih nabavki prostorija, detaljnim obilaskom Srpke i vrijednih nekretnina u inostranstvu može se samo predpostaviti.
Petnaest godina Gligorić je kao ministar, državni službenik i prvi čovjek važne institucije bio nosilac i aktivni učesnik svih aktivnosti koje je tobože vidio tek kada je pao sa funkcije, pa je pokušaj pilatovskog pranja ruku pisanjem otvorenog pisma predsjedniku vrhunac licemjersta. Iskreno se nadam da će Gligorićeva, ali i očekivana skorija namigivanja drugih profesionalnih preletača, ostati uzaludna, i da će svi oni pred licem pravde u najboljem slučaju postati svjedoci saradnici!

Nebojša Vukanović