palpal

Lažni šerif u borbi sa ljekarima

Veoma je nezgodno kada velike funkcije, novac i moć malim ljudima pomute razum, pa oni predimenzioniraju svoj značaj i ulogu, izgube osjećaj za stvarnost i realan svijet. Tako je i gradonačelnik Trebinja Laki Lučiano Petrović umislio da je lokalni šerif koji može da radi šta hoće, hapsi, ostavlja bez posla i progranja ljude po sopstvenom nahođenju.                                                                        

Don Petrović juče je zaprijetio ljekarima Opšte bolnice u Trebinju da će ih uhapsiti i ostaviti bez posla zbog korupcije, te pozvao građane Trebinja da mu pomognu u tome anonimnim prijavama. Prosto se čovjek mora zapitati koliko neko mora biti licemjeran, šizogen i beskrupulozan pa da izgovori ovako nešto. Neko ko je uništio elektro-energetski sistem i iz njega namještenim tenderima izvukao desetine miliona maraka, sada želi da glumi šerifa-poštenjačinu, i hapsi ljekare ako ih neki pacijent časti čokoladom, bocom pića ili kovertom?                                                                        

Samo na jednom namještenom poslu krpljenja rupa u tunelima, na šta je HET bacio skoro 15 miliona maraka, pod Lukinom budnim okom ukradeno je novaca da bi se savremenom opremom mogla opremiti sva odjeljenja u trebinjskoj bolnici. Samo od para koje će se ukrasti  na atletskoj stazi od milion maraka, mogle bi se isplati plate i doprinosi svim radnicima Opšte bolnice. Anđeli samo znaju koliko je desetina miliona maraka odnijela Trebišnjica i za koliko je novaca oštećena država i HET dok je Don Luka rukovodio javnim nabavkama, o čemu svjedoče i njegove brojne hacijende, bazeni, kuće, stanovi, apartmani… No izgleda da se u predimenzioniranoj glavi i poremećenom umu stvara iskrivljen sud da je mito i korupcija uzeti od nekog čokoladu, bombonjeru i bocu pića, a da je odlika snalažljivosti,  poštenja i sposobnosti uzeti milione u namještenim tenderima!? Ako već želi da istražuje korupciju u zdravstvu, prvo bi trebao krenuti od sadašnjeg i bivšeg ministra zdravlja Škrbića i Bogdanića, Kljajčina i sadašnjih čelnika Fonda, pa tek onda pretresati džepove ljekara i otvarati bombonjere u trebinjskoj bolnici.                                                                        

Don Petrović bi morao da zna koja su ovlaštenja gradonačelnika, i shvati da on nije ni tužilac, ni sudija, ni inspektor ni načelnik policije pa da nekog može da hapsi. Nažalost lažna veličina se okružila poslušnicima, neznalicama, širokobriješkim đacima i šizogenim strukturama, i nema ko da ga upozori da ne priča gluposti, sramoti sebe i grad koji nažalost predstavlja. Da je Luka za najbliže saradnike, osim Dragoslava Banjka, jednog od rijetkih obrazovanih i pametnih koji korektno radi svoj posao, odabrao Gojka Grča i nekog od iskusnih sposobnih kadrova ne bi mu se dešavali ovakvi gafovi, ali neophodno se okružiti nesposobnim poslušnicima kako bi se sakrilo da je lažni car go.                                                                                     

Ne želim davati sud jer srećom nemam u poslednje vrijeme iskustva sa trebinjskim  ljekarima, ali po svojim roditeljima znam da se ogromna većina trudi da korektno i savjesno radi svoj posao. Uvijek će biti i onih drugih, ali ribu treba čisiti od glave a ne lomiti stvari preko sitnih, i često nedužnih karika u lancu.

Umjesto što glumi šerifa, prijeti, reketira, ucjenjuje i zastrašuje sve građane, pa na kraju i ljekare trebinjske bolnice, Don Lakiju bi bilo pametnije da radi svoj posao i nakon 500 dana vlasti napokon dovede prvog investitora koji će otvoriti neko radno mjesto u Trebinju i zaposliti sirotinju.

 

Nebojša Vukanović