palpal

Laže li Mitrović ili Željka?

I dok na moje javno postavljeno pitanje da li joj je djed Pejo Marić bio ustaški satnik Željka Cvijanović odgovara da su Hrvati iz njene porodice davno preminuli daleko od ovih prostora, Dodikov savjetnik Slavko Mitrović tvrdi da je djed Pejo tobože zaradio penziju radeći u rodnom kraju kao putar. Postavlja se logično pitanje, ko laže, Slavko ili Željka?

Umjesto da upute javno izvinjenje Srbima što su pokušali da im podmetnuta kukavičije jaje, čelnici režima svakoga dana izmišljaju druge priče i spinovanje kako bi sakrili veliku svoju sramotu. Tako glavni ideolog režima Slavko Mitrović pokušava pričama da je satnik i djed Pejo dobio penziju od SFRJ da dokaže kako on tobože nije bio zločinac i ustaša. Pa hiljade ustaša je 1945. godine slovo U na čelo zamijenilo petokrakom, pred kapitulaciju prešli u partizane, koji su ih srdačno dočekali, i nikada u Jugoslaviji nisu odgovarali za svoja zlodjela. Vlada Šegrta je vozio ustaša koji je bacao Srbe u Pridvoračku jamu, a Bajro Abdić, vozač Andrije Artukovića, mirno je do rata živio u Trebinju i bio ključni svjedok na suđenju ustaškom ministru. Mnoge ustaše su od komunista nagrađene za zločine nad Srbima, neki čak i boračkim penzijama, pa nije čudno što je i djed Pejo dugo godina u Slavonskom Brodu uživo u Titovoj penziji.

Dobro je što je Slavko Mitrović potvrdio da se Željkin djed po majci zvao Pejo, i što su objavljena svjedočenja Srba iz Dervente i Broda, koji su preživjeli ustaške pohode i bili svjedoci Pejović zlodjela. Pitanje je otkud Mitrović zna šta je radio Željkin djed, i zašto ona to ne kaže, i uputi izvinjenje Srbima zbog djedovih zlodjela i dugo skrivane tajne?

I dok se Mitrović, Vasić, Anđelković, Galijašević i ostale režimske sinekure trude da u ublaže posledice „Votergejta“ Republike Srpske, Dodik danima uporno ćuti, a njegovo glasno ćutanje govori više od hiljadu riječi. Provaljeni su u pravi čas, a Dodik je svjestan da izlaza iz ove situacije nema jer narod neće progutati ovu udicu žestoko će ga kazniti zbog pokušaja da Srbima podvali ustašku unuku za predsjednika Republike Srpske.

 

Nebojša Vukanović