palpal

Lažanski manipulativno

slika direktno.jpg

Lažanski – manipulativno

Emisija „Lazanski –direktno“ na tzv „javnom servisu Repulike Srpske“ (nadam se da se rukovodstvo i urednici RTRS neće buniti što bez pitanja i odobrenja koristim njihov termin „takozvani“) je slika stanja u medijima i društvu, i realno pokazuje koliko su nisko pali mediji pod kontrolom režima. Red sugestivnih pitanja, talas laži i manipulacije probranih gostiju, zaobilažene važnih tema i nezgodnih pitanja gostu pa uvrede na račun opozicije koja nema priliku da odgovori. Snishodljivost, sugestivna pitanja, veličanje Oca nacije i režima, napadi i neargumentovano blaćenje političkih protivnika karakteristika je kvazi-autorske emisije nastale u Kabinetu Oca nacije, koja bi se trebala preimenovati u „Lažanski – manipulativno“.

Nedavno gostovanje Milorada Dodika kod La(ž)anskog bio je školski primjer manipulacije gledalaca koji bi se trebao pokazivati studentima novinarstva kako bi naučili kako ne treba da radi budući novinar. Pojedina snishodljiva i sugestvina pitanja upućena Ocu nacije, (Vi ste predsjedniče najnapadaniji lider poslije Putina, jedini Vi možete da se oduprete NATO-u, da li je tačno pisanje štampe u Irskoj da je RS bolja od Federacije, da li su plate profesorima, ljekarima, policajcima u RS među većim u regionu, da li je tačno da Vam stalno podmeću lažne afere i da ste do sada odgovarali samo zbog nekih odijela koje ste kupili ministrima …) pretvorili su ovaj neuspješni pokušaj političke emisije u laganu komediju koja treba da nasmije i opusti gledaoce pred spavanje

Gostovanje Luke Petrovića u nekim segmentima podiglo je stepen manipulacije širih narodnih masa na jedan viši nivo. Nadahnuti Lazanski, pod utiskom gen-sekovih vizija o imaginarnim Vladinim investicijama u Hercegovini, vjetro i hidro-elektranama, gornjim i donjim horizontima, u jednom trenutku je uskliknuo da je Hercegovina pravi mali raj na Zemlji. La(ž)anski često dolazi u Trebinju na poziv prvog humanitarca Hercegovine, i pod pokroviteljstvom HET-a drži tribine i predavanja o geopolitici, rusko-američkim odnosima, staroj kubanskoj i novoj sirijskoj krizi (kao u filmu Tri karte za Holivud). On odlično zna da je Hercegovina najsiromašniji i najnerazvijeniji dio najsiromašnije zemlje u Evropi u kojoj na velikom prostoru sedam opština živi svega 70 000 ljudi, trećina manje nego prije 100 godina. Sve gen-sekove vizije i lažni projekti su se raspršili kao snovi, ali voditelj nas pokušava još jednom kolektivno pokušava obmanuti i ubijediti da je san u stvari java, a siromašna Hercegovina raj na Zemlji.

Kao budući poslanik u Skupštini Srbije i osmi kandidat Liste SNS-a na predstojećim izborima, La(ž)anski nije propustio priliku da na kraju emisije sa gen-sokom pohvali sebe i naprednjake, i podsjeti nas na dobru saradnju Oca nacije i bivšeg pobačaja koji je pobjedom na izborima evoluirao u bliskog prijatelja i saradnika.

Poput centrifuge u mašini za veš, veoma je jaka propaganda kojom režim truje naciju i pokušava da nam svima kolektivno opere svijest i sjećanje, kako bi zaboravili sve njihove izjave, zaokrete, laži i manipulacije. Pritisak na građane i novinare je ogroman, i povećava se proporcionalno veličini krize u kojoj se režim nalazi. Pod pritiskom su svi, ali posebno novinari koji rade u medijima koji su pod kontrolom režima. Teško je razumjeti uslove u kojima oni rade, i zato treba jako cijeniti napore mnogih časnih novinara, poput Sanje Pešut i Božidara Stajčića iz ITC-a Trebinje, da uprkos teškim okolnostima odole pritiscima i ostanu neutralni profesionalci.
Treba se nadati da će uprkos velikom pritisku ostati dovoljno snage i razuma u društvu da se odupre ovoj velikoj pošasti, a La(ž)anskog i slične baci na smetljište istorije. RTRS se ponovo mora pretvoriti u istinski javni servis koji će objektivno i nepristrasno obrađivati teme od šireg društvenog značaja, i biti na usluzi svim građanima a ne samo otuđenoj kompradorskoj eliti.

Nebojša Vukanović