Lakrdija

otvaranje-investicione-konferencije-trebinje-2017-1.jpg

Lakrdija

Po ko zna koji put u Trebinju je izvedena izrežirana predstava, potpomognuta od kontralisanih režimskih medija i portala, čiji je cilj grubo manipulisanje i obmanjivanje građana, i skretanje pažnje sa opšteg beznađa, haosa i anarhije. Teško je pronaći veću razliku između Investicione konferencije, spektakla sa svečanim otvaranjem „Nikole Tesle“, „Zimzograda“ ili promovisnja slovenačke investicije od 700 miliona maraka u Trebinjeresort? Čak su glumci i statisti manje-više ostali isti, pa smo u prvim redovima Doma kulture po ko zna koji put vidjeli Luku, Iliju, dr Baju Šušića, Grigorija, Dodika, Željka Kovačevića, Zorana Tegeltiju, Komića i uigranu ekipu lokalnih udvorica.. Pa da li upravo Željko Kovačević vozikao „teslin“ električni automobil, a Tegeltija ne moje pitanje jesu li normalni kada višestrukom povratniku i zločincu Vučetiću daju u ruke projekat „Nikole Tesle“ odgovorio da to ne znači da će biti loš menadžer, obećavši zapošljavanje 3000 tekstilnih radnica? Da li iko normalan više može povjerovati da nas lažovi i prevaranti iz prvih redova neće ponovo prevariti, kao što je to bilo sa aerodromom, Fabrikom sintetičkih ulja u Bileći, TE Gacko 2, Gornjim horizontima, željeznicom, putevima…

Nekolicina anonimnih stranaca koje je Luka doveo u Trebinje imala je samo zadatak da dvorskim medijima obezbjedi materijal za širenje lažne slike o tobožnjim investicijama, razvoju, zapošljavanju… Željeli li to priznati ili ne, najveći dio razvojih projekata o kojima se govorilo su kopija mojih ideja i programa iz 2012. kada sam prvi predstavio jasnu viziju razvoja grada i govorio o modelima razvoja turizma, uređenju Starog grada, hendeku, odnosima sa Dubrovnikom, gradnji etno-sela na Adi kod Pridvoraca sličnog kakav Drašković gradi na Dražindolu, razvoju poljoprivrede, osnivanju Agrarnog fonda, Holdinga Trebinje…

Najveća prepreka razvoju Trebinja je nakaradni sistem u kome postoji jedan centar moći koji o svemu odlučuje i guši sve zdrave projekte. Luka je u Trebinju kopirao nakaradni Dodikov sistem, koji je potpuno uništio Republiku Srpsku i njenu privredu, u kome on kontrolišući HET i Partiju odlučuje ko će šta da radi, ko će dobiti koji posao, kome će platiti reket i ko će koliko procenat da dobije. Većina trebinjskih privatnika naslonjena je na HET, Elektroprivredu i gradsku administraciju, i samo čeka u redu da im Luka dodijeli neki namješteni tender, odredi cijenu i kome će koliki dio da pripadne. Podatak da je Đoko Tarana u petak dobio 3 namještena tendera u HET-u, o čemu ću detaljnije pisati sutra, samo je jedan u nizu dokaza koji potvrđuju funkcionisanje nakaradnog sistema.

Ovakva nakaradna magfijaška, zarobljena burazerska ekonomija sputava svaki razvoj i ozbiljne investicije, i onemogućuje da se napravi bilo kakav značajni iskorak ka razvijenim i normalnim državama. Lažnim „investitorima“ koji su se proteklih dana slikavali u Trebinju dovoljno je samo reći da uz sve poreze, doprinose, naknade i dažbine, samo u Trebinju moraju treba da plate dodatnih 0,5% reketa na ukupan promet i da odmah pobjegnu glavom bez obzira. Takav besmislen reket u cijeloj BiH plaća se samo u Trebinju, i dok je njega nijedan ozbiljan investitor neće doći u Trebinju i pokrenuti ozbiljan projekat.

Rezultati investicione konferencije, kao i svih poslova i projekata kojee pokrene režim, biće 0, i potpuno sam uvjeren da niko od prisutnih neće otvoriti nijednu firmu i zaposliti bar nekoliko proizvodnih i održivih radnih mjesta. Iskreno se nadam da će Ustavni sud Republike Srpske uskoro staviti van snage Lukin plan o reketiranju svih lokalnih privrednika putem tzv. „Fonda solidarnosti“, i da će to biti prvi krupan korak ka oslobođenju grada od unutrašnje okupacije i skidanju okova koji decenijama sputavaju razvoj grada, regije i države.

Nebojša Vukanović