Lakijev reket Trebinjci prihvatili bez otpora

luka-petrovic.jpg

Lakijev reket prihvaćen bez otpora

Skupština grada Trebinja bez ijednog glasa protiv prihvatila je suludi prijedlog gradonačelnika Trebinja da se osnuje tzv „Fond solidarnosti“, jer solidarnost podrazumjeva davanje dobrovoljnih priloga a ne plaćanje reketa. Da paradoks bude veći niko od reketiranih privrednika, koji će plaćati penale Luki Petroviću, nije ni pokušao da se suprostavi novom nezakonitom nametu, nije izgovorio javno nijednu riječ protiv, što je još jedan dokaz teške okupacije i nevjerovatno izraženog podaničkog mentaliteta. Hercegovci su kroz istoriju bili poznati po slobodarskom duhu, hrabroj borbi i ustancima protiv okupatora i zavojevača, pa se treba zapitati gdje je nestao prkos i borba za pravdu, i kako se niko od ugroženih nije smio javno suprostavi nasilnicima i domaćim okupatorima? Nismo se valjda svi uplašili šljama, najgorih i najnedostojnijih među nama, kojima sva moć i ugled leži u bogatstvu koji su stekli pljačkom i otimačinom javnih i elektro-energetskih preduzeća koja su razorena i dovedena na ivicu opstanka? Luka je trebinjskim privatnicima obećao da će im štetu nadoknaditi namještenim poslovima sa HET-om i Elektroprivredom RS, ali nisu valjda lokalni privrednici toliko naivni da misle da je moguće da se ispuni obećanje, i da ima para u razorenom energetskom sektoru za sve Lukine potrebe? Kakav nas je to stokholmski sindrom pogodio da podržavamo nasilnike i reketaše, a preziremo i napadamo one koji se iskreno bore da zaštite opšti interes?

Odluka je nezakonita i neutemeljena, jer je donesena suprotno postojećim zakonskim rješenjima i nema zakonsko uporište, što je potvrdio i sam sekretar Skupštine grada na sjednici lokalnog parlamenta jer nije mogao konkretno da odgovori na pitanja odbornika i kaže na šta se poziva predlagač. Tragikomična su Lakijeva objašnjenja, koji kao predlagač ne zna da objasni kome će se i kako dijeliti sredstva, i koji tvrdi da će se novac Fonda koristiti za podsticaje u poljoprivredi i rad Agrarnog fonda!? Lukina izjava da će „Đim-trejd“ i još neka preduzeća osloboditi plaćanja reketa po sopstvenoj procjeni i nahođenju pokazuju na selektivan pristup, beskrupuloznost,sveopšti haos i anarhiju.

Odluku će sigurno osporiti i poništiti Ustavni sud Republike Srpske, kome će odmah po objavljivanju u Službenom glasniku biti podnesena apelacija, ali će gradu Trebinju biti nanesena ogromna šteta. I dok se sve lokalne zajednice u svijetu bore da daju povlastice i pogodnosti investitorima, Trebinje nažalost prednjači po izmišljanju novih nameta koji će ne samo onemogućiti bilo kakve značajnije nove investicije i otvaranje radnih mjesta u realnom sektoru, već će sigurno da će mnogi privredni subjekti biti ugašeni ili će izmjestiti sjedište iz Trebinja jer neće biti u mogućnosti da plaćaju 0,5% reketa trebinjskom Lakiju Lučanu. Nijedan privrednik ne može da izdrži nelojalnu konkurenciju, povlašten položaj „dvorskih“ firmi preko kojih se izvlače novci iz javnog sektora, te sve veće namete i reket poreznika i inspekcija firmama i poštenim privrednicima koji nemaju specijalne veze sa političarima na vlasti. Odluka će dovesti i do porasta sive ekonomije jer će mnogi nastojati da ne izdaju račune i evidentiraju promet kako ne bi prešli cifru od 50 000 maraka godišnjeg prometa.

Čovjek ne može da ne osjeti veliku tugu i razočarenje kada vidi šta su od nas uradili, kako su sistematski razorili drušvo i kako smo nisko pali. Ipak, spasa nam nema al propasti nećemo. Nijedna se vlast i okupacija na silu nije mogla dugo održati pa neće ni ova moći još dugo vremena da opstaje na muci i nevoljama potlačenih. Ipak ostaće velika mrlja što smo kao narod i društvo pokazali veliku slabost, i što smo dozvolili maloj grupi beskrupuloznih slabića i kukavica da bez otpora porobe i unište narod i državu.

Nebojša Vukanović