Laketa pred smjenu demonstrira silu

Nemoćan da rasvijetli paljevine vozila i druga krivična djela u Trebinju i Hercegovini, koja su uznemirila javnost, načelnik Policijske uprave Siniša Laketa poslednjih dana u Trebinju je po ulicama rasporedio veliki broj policajaca, pripadnika Jedinice za podršku sa fantomkama na licu, naredio pojačane kontrole, pretres vozila i stalno prisustvo policije na više mjesta u gradu kako bi se stekao utisak da se nešto radi i da čelnici Policijske uprave preduzimaju korake kako bi se uhapsili kriminalci koji prave probleme građanima.

Laketa je pod velikim pritiskom, i vrlo izvjesno trebao bi da bude smijenjen sredinom marta zbog loših rezultata rada. Danas bi u Trebinje trebao doći i direktor Policije Republike Srpske Simiša Kostrešević, a tema sastanka je narušena bezbjednosna situacija.

Ministar policije Dragan Lukač nezadovoljan je radom Siniše Lakete, a otežavajuća okolnost za načelnika Policijske uprave Trebinje je bliskost sa Ilijom Tamindžijom i Lukom Petrovićem, koji su njegovi mentori. Lukač prezire Iliju i Luku, što javno pokazuje i na sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske, pa je uz loše rezultate to i razlog više za smjenu.

Siniša Laketa je blizak rođak bivšeg načelnika Žarka Lakete, koji je ustoličio svog rođaka kada je imenovan za savjetnika ministra Staše Košarca, a njegova supruga Biljana postala je odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Nevesinje, nakon pomjeranja, gdje su se sve karte otkrile i jasno pokazalo da je vrh MUP-a Srpske pod kontrolom vladajuće Partije.

Lakete su imale zadatak da prikrivaju privredni kriminal i pljačku javnog sektora, istrage protiv kadrova Partije  opstruišu i „drže“ pod kontrolom, što su uspješno i predano radili. Policija i Tužilaštvo nisu rasvijetliti ko je podmetnuo bombu pod vozilo Srđana Šuda Simovića, odbornika SNSD-a, a nedavno je jedna osoba uhapšena, takođe zbog sukoba unutar vladajuće Partije.

Mala bara puna krokodila, a vrlo brzo će se saznati epilog sukoba i tenzija, da li će Siniša Laketa prvi biti žrtvovan kao posledica sukoba frakcija i klanova unutar vladajuće Partije.

 

Nebojša Vukanović