Kupuje li Vlada helikopter od Batagona?

Tragom vijesti, dokumentacije i tendera za nabavku novog helikoptera za potrebe Vlade Republike Srpske, dobio sam informaciju da je helikopter već nabavljen i uskladišten u hangaru u Zalužanima kod Banjaluke. Navodno Vlada Republike Srpske kupila je helikopter od kontraverzne of-šor firme „Batagon“ iz švajcarskog grada Cuga,  a ostalo je samo da se obave neophodne formalnosti.

     Vlada je prošle godine za 9,3 miliona maraka kupila helikopter „Agusta westland AW 119“, koji je proizvela italijanska kompanija Leonardo, a zanimljivo da i novi helikopter košta oko 9 miliona maraka, pa se može pretpostaviti da je planirana kupovina istog helikoptera sa sličnom opremom.

 

Slučajno ili ne, baš ovakav helikopter „Agusta westlsnfAW 119“  prodaje kompanija „Batagon air AG“ iz švajcarskog grada Cuga, a kontakt osoba za prodaju je Slađan Kokot! Helikopter ‘Batagona“ proizveden je prošle 2019. godine, ima 6 sjedišta, nije korišten, što se uklapa u vladin međunarodni tender koji je raspisan.

Helikopter je registrovan u Sloveniji, ima registarsku oznaku  S5-HDM, serijski broj 14972, a prema podacima na sajtu „Kontroler“ baziran je u Ljubljani. Međutim prema nekim podacima, tragom komentara ispod teksta o nabavci helikoptera koji je objavio portal BN televizije, upravo ovaj helikopter Vlada je kupila od Batagona i uskladištila u Zalužanima dok se formalno ne okonča postupak nabavke kada bi trebao da ugleda svjetlost dana i Vlada počne da ga koristi.

Radovan Nejaki Višković trebao bi izaći u javnost i reći da li je i od koga nabavljen novi helikopter, koliko je plaćen, da li je uzet od „Batagon air“ iz Cuga, da li je uskladišten u Zalužanima, i da li je to u skladu sa njegovom najavom o velikoj štednji. Takođe bi trebao reći zašto je posao i prodaja hotela Bistrica na Jahorini doživila fijasko posle samo godinu dana a svi radnici ostali bez posla. Činjenica da u svom kabinetu drži sliku Milorada Dodika, dok sjedi sa patrijarhom, govori više od hiljadu riječi o marionetskoj Vladi i lažnom premijeru, običnim poslušnicima, ministrima – figurama i marionetama u rukama jednog čovjeka.

 

Nebojša Vukanović