Кукурића вртови, Петровића двори, ресторани и тајне везе

У Требињу се ускоро отвара нови луксузни ресторан на једном од најатрактивнијих локација, на обали ријеке Требишњице поред излетишта Студенац. Власник објекта је Миленко Кукурић, који је градњу комплекса од клесаног камена почео да гради прије 15-ак година, и који је релативно коректан човјек и локални бизнисмен. Ипак тзв „менаџери“ овог ресторана, који ће да воде посао и управљају објектом, добро упућеним говоре о томе ко би могао бити стварни и тајни инвеститор и власник из сјенке.

Има нека тајне веза, која спаја менаџере, Владана Мастиловића и Драгутина Паповића, бивше и садашње власнике Херцег телевизије, који успјешну сарадњу из медија преносе и на угоститељску дјелатност. Паповић је од краја 2016. године био на жестоком удару Луке Петровића и нових градских власти, поништена му је грађевинска дозвола и куповина плаца за градњу стамбено-пословне зграде поред нове Аутобуске станице у бившоj Касарни „Лука Вукаловић“ у Требињу, а под притиском је био приморан да прода Херцег телевизију, како би власт потпуно контролисала медијски простор у Херцеговини.  Као купац и формални власник, који је искеширао чак  482 000 марака за Херцег ТВ, појавио се Владан Мастиловић, бивши припадник Оружаних снага БиХ који је напустио војску и прешао да ради у ХЕ Дабар. Владан је рођени брат одборника СНСД-а и десне руке Луке Петровића, Милутина Мастиловића, а како је купио Херцег телевизију тако је напрасно процвјетао бизнис, и преко своје фирме разгранао послове и тендере са градом Требињем, јавним предузећима и установама које контролише СНСД.

Након пола милиона уложених у куповину телевизије, Владан Мастиловић са партнером Драгутином Паповићем уложио је велика средства, сигурно неколико стотина хиљада марака у завршетак, опремање и отварање новог ресторана на Студенцу. Нико никада није испитао откуд Мастиловићу близу милион марака за инвестирање, и да ли је он можда само параван за прање новца локалних моћника?

Иако га је Лука у почетку газио, јер је подржавао Славка, снимао и на Херцег ТВ пред изборе емитовао филмове о тетки и пензији, Драго Паповић се након трговине очито нагодио и постао стабилан партнер, па је и он дио екипе „менаџера“ будућег елитног ресторана на Студенцу. Паповићева фирма „Антикорозија“ је била ангажована на радовима, убијању терена и градњи паркинга, а истовремено је била и подизвођач за ХЕТ и ХЕ Дабар на поправци пута Дивин – Невесиње, а ко зна сабрати 2 и 2 све му је јасно.

Да код нас није ништа случајно говори и пројекат Хидроелектрана на Требишњици, некад јаке фирме а сада уништене прћије властдржаца, која намјерава да сагради мост који ће повезати Горицу и Полице, и то баш код Студенца и новог ресторана, што никако није случајно. Јасно је да се новом трасом пута и мостом жели омогућити што боља повезаност и положај ресторана.

ХЕТ нема новаца да плати доприносе и плате радницима без кредита, па је идеја о градњи моста преко Требишњице сулуда и незаконита, јер би било боље и паметније  Управи ХЕТ-а да претходно заврши бар неку инвестицију и започети пројекат, од ХЕ Дабар и Горњих хоризоната или затвореног базена „Бање“, а не да баца новац на бесмислене инвестиције и обилазнице.

Градске власти измјестиле су градску расвјету од Придворачког крака до мотела Аћимовић на нову локацију, од мале бране Горица до ресторана, како би се боље освијетлио нови ресторан, а вјероватно да ће расвјета бити ускоро продужена до почетка улице и базену на Бањама како би се направио круг. Лука Петровић је још раније „нанишанио“ локацију за ресторан, преко пута Деретићевог ресторана „Студенац“, која је већ насута, али су се околности временом промијениле и нашла простија рјешења.

Имајући у виду да Електропривреда Републике Српске, град Требиње, ХЕТ, Електрохерцеговина и друга јавна предузећа и установе издвајају стотине хиљада марака годишње на репрезентацију, уз стално повећање туриста и гостију, јасно је да је у питању уносан бизнис, и да је неко добро склопио коцкице мозаика. Има нека тајна веза од Петровића двора на Загори до Кукурића вртова на Студенцу, а вријеме ће сигурно показати већини грађана шта се крије иза кулиса.

 

Небојша Вукановић