palpal

Kukurića vrtovi, Petrovića dvori, restorani i tajne veze

U Trebinju se uskoro otvara novi luksuzni restoran na jednom od najatraktivnijih lokacija, na obali rijeke Trebišnjice pored izletišta Studenac. Vlasnik objekta je Milenko Kukurić, koji je gradnju kompleksa od klesanog kamena počeo da gradi prije 15-ak godina, i koji je relativno korektan čovjek i lokalni biznismen. Ipak tzv „menadžeri“ ovog restorana, koji će da vode posao i upravljaju objektom, dobro upućenim govore o tome ko bi mogao biti stvarni i tajni investitor i vlasnik iz sjenke.

Ima neka tajne veza, koja spaja menadžere, Vladana Mastilovića i Dragutina Papovića, bivše i sadašnje vlasnike Herceg televizije, koji uspješnu saradnju iz medija prenose i na ugostiteljsku djelatnost. Papović je od kraja 2016. godine bio na žestokom udaru Luke Petrovića i novih gradskih vlasti, poništena mu je građevinska dozvola i kupovina placa za gradnju stambeno-poslovne zgrade pored nove Autobuske stanice u bivšoj Kasarni „Luka Vukalović“ u Trebinju, a pod pritiskom je bio primoran da proda Herceg televiziju, kako bi vlast potpuno kontrolisala medijski prostor u Hercegovini.  Kao kupac i formalni vlasnik, koji je iskeširao čak  482 000 maraka za Herceg TV, pojavio se Vladan Mastilović, bivši pripadnik Oružanih snaga BiH koji je napustio vojsku i prešao da radi u HE Dabar. Vladan je rođeni brat odbornika SNSD-a i desne ruke Luke Petrovića, Milutina Mastilovića, a kako je kupio Herceg televiziju tako je naprasno procvjetao biznis, i preko svoje firme razgranao poslove i tendere sa gradom Trebinjem, javnim preduzećima i ustanovama koje kontroliše SNSD.

Nakon pola miliona uloženih u kupovinu televizije, Vladan Mastilović sa partnerom Dragutinom Papovićem uložio je velika sredstva, sigurno nekoliko stotina hiljada maraka u završetak, opremanje i otvaranje novog restorana na Studencu. Niko nikada nije ispitao otkud Mastiloviću blizu milion maraka za investiranje, i da li je on možda samo paravan za pranje novca lokalnih moćnika?

Iako ga je Luka u početku gazio, jer je podržavao Slavka, snimao i na Herceg TV pred izbore emitovao filmove o tetki i penziji, Drago Papović se nakon trgovine očito nagodio i postao stabilan partner, pa je i on dio ekipe „menadžera“ budućeg elitnog restorana na Studencu. Papovićeva firma „Antikorozija“ je bila angažovana na radovima, ubijanju terena i gradnji parkinga, a istovremeno je bila i podizvođač za HET i HE Dabar na popravci puta Divin – Nevesinje, a ko zna sabrati 2 i 2 sve mu je jasno.

Da kod nas nije ništa slučajno govori i projekat Hidroelektrana na Trebišnjici, nekad jake firme a sada uništene prćije vlastdržaca, koja namjerava da sagradi most koji će povezati Goricu i Police, i to baš kod Studenca i novog restorana, što nikako nije slučajno. Jasno je da se novom trasom puta i mostom želi omogućiti što bolja povezanost i položaj restorana.

HET nema novaca da plati doprinose i plate radnicima bez kredita, pa je ideja o gradnji mosta preko Trebišnjice suluda i nezakonita, jer bi bilo bolje i pametnije  Upravi HET-a da prethodno završi bar neku investiciju i započeti projekat, od HE Dabar i Gornjih horizonata ili zatvorenog bazena „Banje“, a ne da baca novac na besmislene investicije i obilaznice.

Gradske vlasti izmjestile su gradsku rasvjetu od Pridvoračkog kraka do motela Aćimović na novu lokaciju, od male brane Gorica do restorana, kako bi se bolje osvijetlio novi restoran, a vjerovatno da će rasvjeta biti uskoro produžena do početka ulice i bazenu na Banjama kako bi se napravio krug. Luka Petrović je još ranije „nanišanio“ lokaciju za restoran, preko puta Deretićevog restorana „Studenac“, koja je već nasuta, ali su se okolnosti vremenom promijenile i našla prostija rješenja.

Imajući u vidu da Elektroprivreda Republike Srpske, grad Trebinje, HET, Elektrohercegovina i druga javna preduzeća i ustanove izdvajaju stotine hiljada maraka godišnje na reprezentaciju, uz stalno povećanje turista i gostiju, jasno je da je u pitanju unosan biznis, i da je neko dobro sklopio kockice mozaika. Ima neka tajna veza od Petrovića dvora na Zagori do Kukurića vrtova na Studencu, a vrijeme će sigurno pokazati većini građana šta se krije iza kulisa.

 

Nebojša Vukanović