Krštenje prepodobnih na rijeci Jordan

Trebinjski gradski oci i savremeni jezuiti, visoki funkcioneri vladajuće partije predvođeni don Lukom hadži Petrovićem, putovanje po Blikskom istoku i Izraelu završili su odlaskom na svetu rijeku Jordan. Veća grupa funkcionera Partije, dvorskih neimara, službenika Elektroprivrede Srpske i HET-a, boravila je u Jardenitu, mjestu gdje rijeka Jordan ističe iz Galilejskog jezera. Prepodobni don Luka, obučen u bijelu odjeću, koja je prikladna za ponovno krštenje, sa kumom Mikom hadži Ćurićem, Nedeljkom Hadži Lambetom, drugim hodočasnicima i bliskim saradnicima, okupao se u svetoj rijeci Jordan pokušajući da sapere grijehe iz prošlosti.

Bijele duge majice, koje su nosili trebinjski hodočasnici vladajuće stranke, obično se nosi tokom krštenja, pa imajući u vidu da se sa njima nalazio i sveštenik vrlo je izvjesno da su se po drugi krstili na rijeci Jordan. Imajući u vidu izrazitu partizansku i komunističku prošlost don Luke i njegovih najbližih saradnika, možda ih i treba krstiti dva puta kako bi se malo produhovili i bili bogobojažljivi, jer bi onda možda i prestali da terorišu, zastrašuju, ponižavaju i pljačkaju svoj narod i sugrađane. I katolici su nakon Augsubrga 1999. godine odustali od indulgencija, pa trebinjski prepodobni jezuiti moraju imati na umu da svoje grijehe ne mogu otkupiti novcima. Samo nevjernici i bezbožnici mogu ovako uništavati i porobljavati sopstveni narod i građane, i nikakvo umivanje i krštenje im puno neće pomoći.

Odmah po povratku sa putovanja u Izrael, Jerusalim i rijeku Jordan, don Luka Hadži Petrović odlučio je da promijeni funkciju, i umjesto gradonačelnika Trebinja postane direktor Elektroprivrede Republike Srpske. Ostaje da se vidi da li će promijeniti ustaljene navike, i da li će napokon raditi poštno ili će po navici mućkati i namještati poslove i tendere, tako pravdajući naziv prvog Hadži Tender efendije u Hercegovini.

Vuk dlaku mijenja al ćud nikad, i bojim se da su sva hodočašća, krštenja, post i molitve uzaludne. Bilo bi zanimljivo da nove trebinjske hadžije, don Luka, Miko, prepodobni Neđo i ostali, kažu da li su u Svetu zemlju boravili o trošku budžeta grada Trebinja i javnih preduzeća kojima rukovode, ili su se jednom prevarili i nešto platili iz svog džepa, u što prosto sumnjam.

 

Nebojša Vukanović