Krivične prijave protiv čelnika HET-a zbog štete od 15 miliona maraka

rukovodstvo HETa.jpg

Krivične prijave protiv rukovodstva HET-a zbog štete od 15 000 000 maraka

Hidroelektrane na Trebišnjci samo u poslednje 3 godine na poslove navodne popravke i krpljenja tunela, kojim treba da se smanje gubitci vode, potrošili su više od 15 000 000 maraka. Radovi su navodno u više navrata vršeni na dva tunela, od brane Gorica do Plata i od Dabarskog polja do Bilećkog jezera, a po dodijeljenim ugovorima izvodile su ih uglavnom firme iz Federacije i Crne Gore. Tako su na radovima bile angažovane firme „Geosonda D.O.O“ Zenica, njena sestrinska firma „Geosonda AD“ Podgorica, „Entea“ iz Sarajeva…

Imajući u vidu da se radovi u tunelu mogu odvijati jedan vrlo kratak period, najduže mjesec dana u toku godinie dok traje remont postrojenja, više je nego očigledno da radovi nisu mogli biti izvedeni u predviđenom obimu, niti su mogla biti potrošena ogromna finansijska sredstva od preko 15 000 000 maraka. Jasno je da je rukovodstvo HET i mozak operacije Luka Petrović, kao dugogodišnji rukovodilac investicija i javnih nabavki HET-a, odlučili da fiktivnim radovima na tunelu izvuku ogromna sredstva u svoje džepove i partijske crne fondove kako bi se finansirale partijske predizborne aktivnosti. Cijena jednog kubnog metra betona trenutno se kreće od 120 do 150 maraka, pa ispada da je HET u krpljenje tunela ugradio nevjerovatnih 100 000 kubnih metara betona? Za prebacivanje ovolike količine betona bilo bi potrebno angažovanje 10 000 kamiona miksera, a sve trebinjske i hercegovačke separacije ne bi mogle pripremiti toliki beton kada bi više mjeseci radili bez prestanka 24 sata na dan.

I najvećem laiku je jasno da se radi o velikoj prevari i podvali, i da su bahati čelnici HET-a na vrlo drzak i bezobrazan način odlučili da preko fiktivnih radova izvuku ogromne količine novca iz javnog preduzeća. U okupiranoj i zarobljenoj državi institucije ne funkcionišu, sudije, tužioci i policija su kontrolisani, pa bahati moćnici nemaju straha da će neko provjeravati šta rade i da će nekada možda odgovarati zbog velikih zločina koje su počinili nad sopstvenim narodom.

Radovi na tunelima su odabrani iz razloga što su objekti potpuno nepristupačni, jer se u njima najvećim dijelom godine nalazi voda pod pritiskom, i bez posebnih odobrenja i dozvola nije moguće pristupiti objektu i provjeriti količinu i kvalitet radova.

Zbog kriminala i zločina velikih razmjera, protiv odgovornih članova Uprave HET-a i lokalnog SNSD-a biće podnesena krivična prijava nadležnom Okružnom tužilaštvu u Trebinju u kojoj će detaljno biti opisana šema izvlačenja novaca iz HET-a, te priloženi dokumenti i ugovori kojima se potkrepljuju tvrdnje i koje trebaju poslužiti kao dokazni materijal u procesu protiv rukovodstva HET-a.
O detaljima ćemo javnost detaljnije informisati narednih dana.

Nebojša Vukanović