palpal

Kriminal ugušio teslićku Destilaciju

Poslije 300 radnika Fabrike duvana iz Banjaluke, na ulicu bi nažalost moglo da ode i još najmanje 300 radnik „Hemijske industrije Destilacija“ iz Teslića. Ova firma je godinama poslovala pozitivno i stabilno. O tome svjedoče i podaci o Finansijskom poslovanju od 2014. do 2016. godine po kojima je Destilacija imala oko 16 miliona maraka godišnjeg prometa i sa 330 zaposlenih radnika ostvarivala od 300 000 do 500 000 profita godišnje.

Problem u radu Destilacije javio se jer Šume Srpske ne ispunjavaju ugovorene obaveze, i preduzeću ne isporučuju sirovinu i šumsko sortimente u skladu sa odredbama potpisanog Ugovora. Iritirajuće je i tragikomično nemušto obrazloženje direktora Šuma Srpske Rista Marića, koji je sinonim za korupciju, kriminal i pljačku jer je jedini direktor u svijetu koji sa ovakvim šumskim bogatsvom posluje negativno iako ima monopol. Stručnjak Marić tvrdi da je snijeg i blato u šumama odgovorno za kašnjenje u isporukama, jer mehanizacije ne može da prevozi oblovinu? Hrvati januar zovu siječanj jer je tada najbolje vrijeme za sječu drveta, jer je u njemu zbog hladnoće i mirovanja najmanje vode, i u 21-om vijeku govoriti o problemu vožnje po snijegu je u najmanju ruku besmisleno i neozbiljno. Jasno je da Šume Srpske, ali i brojne privatne firme koje angažuju, imaju vozila, lance i opremu za izvlačenje balvana po snijegu i blatu, i da je jedini uzrok problema u sveopštem kriminalu i anarhiji koja dugo vremena razara Šume Srpske!                                                                

Braća Škrebići su većinski vlasnici Destilacije i dio vladajuće koalicije, ali im to nije puno pomoglo da u državi kojom caruje kriminal, haos i anarhija, posluju normalno i budu pošteđeni ucjena i reketa. Problem je što se drvo i šumski sortimenti nelegalno voze u Federaciju i na crno prodaju po mnogo većim cijenama, ali i povećane isporuke drveta pojedinim privatnim dvorskim kompanijama iz Teslića, poput „Klječanin-kompani“ i „Drvo-eksport“, sa čijim vlasnikom je veoma blizak ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ali i ministar zdravlja Dragan Bogdanić. Bliskost sa ministrima i vrhom vlasti izgleda da je ključan za isporuke i poštovanje ugovorenog, a ako su u problemu gazde bliske vlastima onda se treba samo zapitati kakav je položaj firmi i privrednika koji nisu dio sistema, ili su bliski opoziciji?

 

Destilaciju i braću Škrebić nedavno je obišao i sam Milorad Dodik, u pratnji ministra zdravlja Dragana Bogdanića, izrazio zadovoljstvo dobrim poslovnim rezultatima te obećao podršku u povećanju proizvodnje i broja radnika. Kao i svako drugo, i ovo obećanje je ispunjeno, po starom Dodikovom običaju, a Škrebići sada sigurno čupaju kosu sa glave, što zbog gostoprimljivosti, što zbog političkog „prelamanja“ i „koalicije“. Škrebići su iz socijalista prešli u NDP, pa se ponovo vratili u okrilje Petra Đokića misleći da će tako da dodatno materijalizuju prelijetanja i unovče politički angažman, ali iako su do sada dobro omrsili brke na kraju bi mogli bankrotirati i 300 porodica ostaviti bez hljeba.


Destilacija iz Teslića pokrenula je proizvodnju prije 122 godine, za vrijeme uređene Austro-ugarske monarhije, i preživjela je više ratova, careva, država i kriza, ali izgleda da neće preteći crvenu kugu i pošast koja se već duže od decenije nadvila nad Republikom Srpskom i našim narodom. Jedna po jedna fabrika se gase, 300 po 300 radnika svakoga mjeseca ostaje bez hljeba i posla, a oligarhija je očito odlučila da bukvalno taktikom „spržene zemlje“ uništi sve pred sobom, i ovu lijepo zemlju sa obiljem prirodnog bogatsva pretvore u nenaseljenu pustinju.
Iskreno se nadam da će naš narod, iako klonuo u apatiju i utučen decenijskom rđavom vlašću, pljačkom, nasiljem i negativnom selekcijom, uspjeti da se probudi i skine sa grbače najveće zlo i iskušenje koje nas je zadesilo u novijoj istoriji.

Nebojša Vukanović