palpal

Kratska istorija odnosa SDSa i PDPa u Trebinju

Zbog čega trebinjski SDS podržava PDP

    Opštinski odbor Srpske demokratske stranke u Trebinju, kao trenutno najveće opozicione stranke, donio je odluku da podrži Slavka Vučurevića, kandidata PDP-a za gradonačelnika. Mnoge je ovakva odluka začudila, jer se postavlja pitanje čime je to PDP zaslužio, jer nikada do sada ova stranka nije pružila podršku kandidatima SDS-a, a gotovo uvijek radila je protiv najstarije stranke u Republici Srpskoj. SDS i njegov kandidat za načelnika Ilija Stanković poraženi su na lokalnim izborima 2004. godine, a vlast je preuzeo Dobroslav Ćuk i SNSD. Na tim lokalnim izborima PDP nije pružio podršku SDS-u iako su stranke bile u koaliciji na republičkom nivou, već je imao svog kandidata za načelnika, Dušana Kolaka. Uprkos skromnom broju osvojenih glasova ova kandidatura dodatno je pomogla Ćuku i njegovoj širokoj koaliciji da dođe na vlast. Uoči opštih izbora 2006. godine Mladen Ivanić raskinuo je koaliciju sa SDS-om, oborio Vladu Pere Bukejlovića i svojim glasovima omogućio Miloradu Dodiku da uoči izbora 28.02.2006. postane premijer, podijeli penzionerima, zdravstvenim i prosvetnim radnicima novce koje je u kasi ostavila Svetlana Cenić i odnese aspuloutnu pobjedu na izborima održanim u oktobru 2006.

   Nezvanično se govori da je Mladen Ivanić imao tajni dogovor sa Dodikom da uoči izbora sruši svoju Vladu, kako bi mu Dodik u narednoj ostavio nekoliko ministarskih mjesta. Trebinjski PDP i Slavko Vučurević aktivno su i vrijedno radili za Dodika, Radmanovića i pokojnog Milana Jelića, pa je na ovom izborima SNSD prvi put nakon rata imao najviše glasova i odnio pobjedu u Trebinju. Dodik je imao gotovo apsolutnu vlast, pa je 2007. godine odlučio da istjera nevjernog i iskorištenog Mladena Ivanića i njegov PDP iz Vlade jer mu nakon obavljenog posla nije bio potreban. Iako PDP nije bio u koaliciji sa SNSD-om ni na lokalnom ni na republičkom nivou 2008. godine, na lokalnim oktobarskim izborima za načelnika Trebinja PDP je bio neutralan i nije podržao kandidata SDS, što je ponovo omogućilo Dobroslavu Ćuku da opstane na vlasti. O tome govore i rezultati izbora. SNSD je osvojio 6 484, SDS 5 815 glasova, a PDP 2 063 glasa, što jasno pokazuje da bi uz podršku PDP još u oktobru 2008. SDS odnio ubjedljivu pobjedu i skinuo Dobroslava Ćuka sa funkcije načelnika opštine da je imao podršku PDP-a. Po starom običaju PDO-ovci nisu željeli da se svrstaju ni na jednu stranu, i čekali su da se završe izbori, proglasi pobjednik i da onda sa njim formiraju većinu i podijele dio kolača. I sam Slavko Vučurević mjesecima nakon izbora uporno je lobirao i nastojao da dobije podršku većine odbornika za funkciju predsjednika opštine i prvog saradnika Dobroslava Ćuka.

    Tek kada su ga u tome preduhitrile mlađe kolege iz partije gnjevno ih je otjerao iz stranke nezadovoljan što se nije dokopao još jedne funkcije, iako je u to vrijeme bio još uvijek bio direktor Filijale PIO-a i član osam upravnih i nadzornih odbora. Na poslednje izbore 2010. godine na listama za Narodnu skupštinu PDP je izašao samostalno, a Slavko Vučurević postao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Dakle, od osnivanja do danas PDP nikada nije pružio podršku SDS-u ni na lokalnim ni na opštim izborima, a direktno ili indirektno PDP je u većini navrata pomagao SNSD-u i omogućio Ćuku da pobijedi na izborima 2004. i 2008., a Miloradu Dodiku na opštim izborima 2006. godine. Mnogi se sa pravom pitaju zbog čega sada trebinjski SDS pruža podršku onoj stranci kojoj u najmanju ruku ne duguje nikakvu uslugu, šta to može da dobije, a šta može da izgubi. Sigurno je da će Vučurević kao kandidat za gradonačelnika povući veliki broj glasova listi PDP-a, a moguće je da će među njima biti i veći broj SDS-ovih glasača koji ne žele indirektno već direktno da sarađuju sa Vučurevićem. Ako ostane ovakva situacija vrlo je izvjesno da poslije lokalnih izbora SDS više neće biti ni najveća opoziciona partija u gradu, a pitanje je da li bi onda i na izborima 2014. godine trebinjski SDS imao poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske?

   Pojedinci vjerovatno imaju korist od saradnje sa Slavkom Vučurevićem jer se nadaju da bi njegovim eventualnim i malo vjerovatnim dolaskom na vlast mogli dobiti dio kolača od rekonstrukcije gradskog vodovoda i drugih infrastrukturnih objekata koji treba da se rade, ali je pitanje kako će se saradnja sa Vučurevićem da se odrazi na rejting i izborni rezultat nekada najveće stranke u Srpskoj. Zašto bi SDS primio veliki teret na svoja leđa zarad interesa stranke koja je dijelom i odgovorna za lošu situaciju u kojoj se SDS trenutno nalazi. Osim toga PDP će i na ovim, kao i na prethodnim izborima u Ljubinju i Nevesinju podržati kandidata SNSD i raditi protiv SDS-a, a u Banjaluci Ivanićeve stranke u više navrata javno nazivaju Nenada Stevandića i SDS izdajnicima opozicije i plaćenicima SNSD-a! Zbog toga bi do predstojećih izbora svi funkcioneri i članovi SDS u Trebinju trebali dobro da razmisle šta će i kako da rade, da li su interesi pojedinaca važniji od interesa cijele stranke, i kakve mogu biti posljedice njihovih odluka.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Nebojša Vukanović