Krađom prikrivaju krađu na Termi

U Rudniku i termoelektrani Gacko svakodnevno se dešavaju velike pljačke, bez traga nestaju milioni, ali je policija osim sitnih krađa goriva i rezervnih dijelova registrovala još samo jednu – nestanak tri prenosna računara iz Upravne zgrade. Na namještenim tenderima, izmišljenim poslovima, fiktivnim radovima i lažnim izvještajima o izvršenim poslovima i angažovanju mehanizacije dvorskih firmi i tajkuna, poslednjih godina izvučene su desetine miliona maraka. Uprkos brojnim dokumentima, prijavama i optužbama iznesenim u javnosti, policija i tužilaštvo uporno zatvaraju oči i stavljaju glavu u pijesak. Zbog nekažnjene pljačke vijeka RiTE Gacko je dovedena do ponora i ivice stečaja, a avansi, neplaćeni računi,  kratkoročne i dugoročne obaveze dostigle su astronomskih 150 miliona maraka. Odgovorni banditi i pljačkaši jedini spas vide u tihoj privatizaciji i prodaji Terme Kinezima, koji bi zatvaranjem postojeće i gradnjom nove Termoelektrane postali većinski vlasnici i bez posla ostavili najmanje 1000 radnika.                                  

Kad već ne smiju, ili u zarobljenoj državi ne mogu da se bave pravim istragama i hvatanju krupnih lopova i kriminalaca, policija pilićari i istražuje ko je ukrao nekoliko laptop računara iz Upravne zgrade. Prema našim saznanjima tokom vikenda iz Uprave su odnesena 3 računara, dva iz baze centralnih podataka i jedan iz blagajne, u kojima su bili podaci o isplatama, dnevnicama i finansijskim transakcijama. Osnovano se sumnja da je neko od rukovodilaca osmislio i organizovao i ovu pljačku, jer je tokom vikenda smišljeno ostavljen otvoren prozor na kancelarijama kako bi izvršioci mogli lako da provale i odnesu računare. Cilj je da se pokuša prikriti ko je dobio koliko novaca preko blagajne, i da se zametne trag pojedinim isplatama. Iako o svemu postoje dokazi i dokumentacija na drugim mjestima, neko od odgovornih očito smatra da će na ovaj način zametnuti tragove.

Sasvim je izvjesno da će istraga i o ovoj pljački trajati do zastarjevanja i da počinioci neće biti otkriveni jer ih štiti nakaradni sistemom, korumpirana, troma i zarobljena država koja čuva kriminalce a kažnjava poštene građane i sitne prestupnike.

Kad mačke nema miševi kolo vode, pa se na Termi već godinama krade ko šta stigne, od sijalica, rezervnih dijelova i goriva do miliona koja otimaju čelnici firme i tajkuni.

Na kraju još jednom bih podsjetio tužioce i policiju da javnosti odgovore na pitanje  šta je sa krivičnom prijavom koju sam lani lično podnio protiv Srđana Milovića, Milinka Milidraga, Žarka Dragičevića i ostalih članova Uprave RiTE Gacko, te desetinama nezakonitih Ugovora koje sam dostavio kao dokaze i prateću dokumentaciju uz krivičnu prijavu protiv odgovornih? Zašto se stvari guraju pod tepih i skupljaju prašinu u fiokama?Svima je jasno ko su glavni krivci za pljačku vijeka i sistematsko razaranje nekadašnjeg giganta koji je pao na koljena, ali umjesto kazni njima stižu nagrade, priznanja, nove funkcije i kombinacije?

 

Nebojša Vukanović