palpal

Košarkaši Leotara – ponos grada Trebinja

Leotar basket.jpg

Košarkaši Leotara – ponos grada Trebinja

Pobjedom nad Širokim Brijegom, košarkaši Svisslion-Leotara sinoć su izborili plasman u plej-of, među četiri najbolje ekipe u Bosni i Hercegovini, i u završnici prvenstva boriće se za prvaka države. Kuriozitet je veći ukoliko se zna činjenica da u ekipi nema „stranaca“, i da su sinoć na parketu nastupili isključivo igrači koji su rođeni u Trebinju i ponikli u mlađim kategorijama kluba.
Uprkos skromnom budžetu, naši košarkaši već dugi niz godina postižu velike uspjehe, plasiraju se u završnicu prvenstva i bore za najveći plasman oslanjajući se uglavnom na sopstveni igrački pogon i mlade košarkaše koji su ponikli u juniorskoj i kadetskoj ekipi. Pored toga dosta bivših igrača Leotara trenutno igra u regionalnoj ABA ligi i nekim evropskim timovima, i napravili su upješne karijere u velikim ekipama. Zbog toga se može slobodno i sa ponosom reći da su košarkaši Leotara ponos grada Trebinja, koji svojim velikim uspjesima na sportskim takmičenjima dostojno promovišu grad i regiju.

Nažalost uprkos brojnim uspjesima, velikom trudu i zalagnjima grupe mladih košarkaša i entuzijasta, stiče se utisak da KK Svisslion-Leotar nema dovoljno razumjevanja kod nadležnih, i da se grad i velika javna preduzeća maćehinski odnose prema Klubu. Poslednjih desetak godina grad Trebinje, HET i Elektroprivreda RS, odvajaju tek simbolična sredstva za KK Leotar, i klub živi uglavnom zahvaljujući glavnom sponzoru, kompaniji „Svisslion“. Kada bi grad Trebinje i najvažnija javna preduzeća u Trebinju malo više pomogla KK Leotar, i kada bi se obezbjedila sredstva za dovođenje svega nekoliko pojačanja i iskusnih igrača, uvjeren sam da bi za jednu do dvije sezone Leotar nastupao u regionalnoj Aba-ligi, što bi bila velika reklama ne samo za Trebinje već i cijelu Hercegovinu. Za to bi bilo neophodno i rekonstruisati Sportsku dvoranu u Bregovima, podignuti visinu krova, neznatno proširiti svlačionice i dvoranu, ali sveukupna dobit za grad ne bi se mogla mjeriti sa skromnom zajedničkom investicijom. Malo Trebinje bi se našlo na sportskoj mapi Evrope, Crvena Zvezda, Partizan i druge velike ekipe dolazile bi u Trebinje, i relativno mala ulaganja u Košarkaški klub i dvoranu bi se višestruko vratila.

KK Mladost Mrkonjić Grad i KK Igokea iz Laktaša plasirali su se u plej-of zahvaljujući prije svega ogromnom uticaju i finansijskoj podršci ministra finansija i predsjednika Republike Srpske. Da Leotar kojim slučajem ima samo trećinu njihovog godišnjeg budžeta, uvjeren sam da bi već ove sezone titula prvaka BiH došla u Trebinje. Zato je neophodno već od naredne sezone ispraviti veliku nepravdu. Osobe na ključnim mjestima koje odlučuju o važnim pitanjima u gradu treba da donesu odluku kojom bi košarka imala prioritet među kolektivnim sportovima, i odrediti da je strateški cilj plasman u regionalnu Aba-ligu.

Grad Trebinje i velika preduzeća treba značajnije da pomognu rad Košarkaškog kluba, vrate u Trebinje igrače koji su ponikli u Leotaru, dovedu nekoliko dobrih pojačanja, i cilj bi se vrlo brzo ispunio.
Hercegovina je oduvijek bila rasadnik velikih košarkaških talenata, i sa dobrim sistematskim radom i malom podrškom nakon Bodiroge, Danilovića, Gurovića, Savića i ostalih, ova regija bi se ponovo ponosila igračima koji nose dres jedne od najboljih reprezentacija svijeta. Naši košarkaši nas nikada nisu iznevjerili, pa je krajnje vrijeme da im se na pravi način odužimo, jer oni to zaslužuju.

Nebojša Vukanović