Korona paralisala Kliniku za plućne bolesti UKC Banjaluka

Više ljekara-pulmologa na Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka zaraženo je korona virusom, neki ljekari, čija imena ne želim da pominjem čuvajući njihovu privatnost, smješteni su u bolnicu na liječenje, ali na sreću njihovo opšte zdravstveno stanje je dobro. Ova informacija je posebno zabrinjavajuća i poražavajuća ako se ima u vidu činjenica da se na Klinici za plućne bolesti UKC Banjaluka nisu liječili pacijenti zaraženi korona virusom, pa se postavlja pitanje kako je virus ušao na Kliniku, posebno nakon angažmana ruske ekipe za dezinfekciju.

Pojava korona virusa u srcu zdravstvenog sistema Republike Srpske izazvala je pravu paniku, i pokazala nažalost da sistem ne funkcioniše, a postavlja se pitanje odgovornosti direktora UKC Vlade Đajića i resornog ministra Alena Šeranića.

Prvi pacijenti od korone u Trebinje, više slučajeva, su stigli iz UKC Banjaluka, što predstavlja nevjerovatan propust. Umjesto da zaustave širenje zaraze u zdravstvenom sistemu i ustanovama, uoče i otklone nedostatke, miješanje zdravih i inficiranih ljudi u karantinu, vlasti samo gledaju kako da se ugrade u sulude i kriminalne nabavke, poput gradnje garaže UKC od 35 miliona maraka ili pokretne bolnice čija je cijena umjesto 3,6 miliona, kako je prvobitno saopšteno, porasla na skoro 5 miliona maraka.

Puno je propusta i grešaka, posebno je zabrinjavajuća smrt mlade trudnice, i odgovorni na vrhu sistema moraju podnijeti ostavke i snositi odgovornost za velike propuste.

 

Nebojša Vukanović