Koordinatori

U Elektroprivredi Srpske nedavno je izmišljena nova funkcija –„koordinatora“ kako bi se uhljebili smijenjeni funkcioneri. Bivši i nedavno smijenjeni izvršni direktori Elektroprivrede imenovani su za tzv „koordinatore“, i na taj način čelnici režima pokušavaju ublažiti nezadovoljstvo otpisanih i potrošenih. Svaki od smijenjenih direktora imenovan je za „koordinatora“ u oblasti u kojoj je prethodno smijenjen, pa je tako bivši finansijski direktor Blagoje Baja Šupić postao „koordinator“ za ekonomski sektor Elektroprivrede RS, Maksim Skoko za tehnička pitanja, a među „koordinatorima“ su Radović, Željko Kovačević, Branislava Milekić..            

Luka je uslišio moj apel da hitno imenuje Baju Šupića na neku funkciju, jer on nikako ne može da funkcioniše i radi bez sekretarice i vozača. Imenovanjem samozvanih koordinatora Luka je samo na trenutak ugasio vatru i umirio nezadovoljstvo. Skoko čeka imenovanje na visoku funkciju u Elektroprenosu BiH, dok se Baja Šupić začešljao za poziciju novog generalnog direktora Hidroelektrane Dabar.

Ipak, konce bi mu mogao pomrsiti bivši tehnički direktor RiTE Gacko Boro Vujičić, koji se takođe bori da sjedne u fotelju bivšeg direktora i ministra Radivoja Bratića. Nedavno su Baja i Vujičić imali žestok verbalni obračun tokom ubjeđivanja i lobiranja ko je od njih dvojice bolje rješenje na poziciji generalnog direktora HE Dabar, koju već duže vremena čuva Željko Zubac kao vršilac dužnosti generalnog direktora.                                 

Novoimenovani „koordinatori“ smješteni su u kabinetu pored direktorice Radmile čičković, i imaju jednu sekretaricu, samo se socijalista Maksim Skoko izdvojio u posebnu kancelariju. Skoko nije želio da se zbija sa svojim „otpisanim“ kolegama, pa je izabrao nešto manju kancelariju u sjedištu Elektroprivrede RS, tik do svoje  bliske i pouzdane stručne saradnice iz Direkcije za distribuciju.                              

Izmišljanje funkcija kako bi vječiti direktori imali bogate apanaže je uobičajena pojava koja jasno pokazuje da su nedavne smjene u Elektroprivredi RS bile samo predstava i farsa kako bi se građanima zamaštrakale oči nakon rekordnog gubitka od 43 miliona maraka u 2017. godini.                                                

„Vječiti“ Željko Kovačević i Branislava Milekić takođe će i dalje zauzimati važne funkcije u elektro-energetskom sistemu, i jasno je da dovođenje poslušne Radmile Čičković neće ništa suštinski promijeniti u funkcionisanju nakaradnog sistema, i da će umjesto motora razvoja, Elektroprivreda RS i dalje biti gubitaš i bankomat za nekolicinu privilegovanih.

 

Nebojša Vukanović