Konstruktivan i dobronamjeran prijedlog Luki i Gordanu za zatvoreni bazen

tb bazen.jpg

Konstruktivan i dobronamjeran prijedlog Luki i Gordanu za zatvoreni bazen

Biće veoma važna i velika stvar ako Trebinje u narednom periodu dobije zatvoreni bazen, jer bi to dalo novu dimenziju i mediteranski duh gradiću u zaleđu Jadranskog mora. Zatvoreni bazen sa pratećim sadržajima omogućio bi razvoj sportskog turizma, stvorio uslove za pripreme sportskih ekipa tokom zime, te obogatio ukupnu turističku ponudu grada. Ipak smatram da važne odluke ne bi trebalo donijeti „preko koljena“, već povesti širu stručnu raspravu kako bi se pronašlo najbolje rješenje.
Podržavam odluku da Hidroelektrane na Trebišnjci, kao najvažnijeg javnog preduzeća u Trebinju i Hercegovini, da bude nosilac ovog projekta jer je to i jedna od obaveza iz vodoprivredne dozvole koju je ovo preduzeće dobilo 60-ih godina prošlog vijeka. Pitanje je samo kakav zatvoren bazen je potreban Trebinju, i koji bi model bio najekonomičniji za gradnju i održavanje. HET planira da u gradnju novog zatvorenog bazena na Banjama, koji bi bio smješten odmah pored postojećeg, uloži više od 10 000 000 maraka. Postavlja se pitanje da li je potrebno graditi novi ili bi bilo funkcionalnije i jeftinije adaptirati postojeći bazen?
Banjaluka je 7 puta veća od Trebinja, ali JP „Akvana“, koje gazduje zatvorenim banjalučkim plivalištem, prošlu godinu završila je sa gubitkom od 760 000 maraka, a dugovanja preduzeća su premašila 8,15 miliona maraka. Mnogo je sličnih problema u većim gradovima bivše Jugoslavije, a Nikšić i još neki gradovi bili su primorani da prekinu rad zatvorenih bazena u zimskom periodu zbog velikih dugovanja i problema. Troškovi grijanja i održavanja zatvorenog bazena su veliki, i teško je očekivati da grad od 30 000 stanovnika ima dovoljan broj posjetilaca koji bi ulaznicama i drugim prihodima pokrivali osnovne troškove rada. Zbog toga smatram da bi rukovodstvo HET-a i Luka Petrović trebali obaviti više razgovora sa stručnim i kompetentnim osobama kako bi se razmotrile sve mogućnosti i izabralo najbolje rješenje.

Pripremajući Program razvoja Trebinja za izbore 2012. i 2016. godine razgovarao sam sa više građevinskih inženjera i stručnjaka iz ove oblasti koji su mi objasnili da bi bilo najbolje i najekonomičnije napraviti montažnu konstrukciju i specijalnim ceradama zimi zatvoriti postojeći olimpijski bazen. Nauka je poslednjih godina i decenija napravila velike pomake u pogledu kvaliteta, izdržljivosti i svojstava građevinskih materijala. Brojni su primjeri u Srbiji i regionu gdje zatvoreni bazeni sa ceradama odlično funkcionišu, otklonjene su stare boljke sa izolacijom i kondenzacijom vodene pare, a svijetle boje i otvori omogućili bi i korištenje sunčeve energije za zagrijavanje prostora. Duboko sam uvjeren da bi projekat montažnog zatvaranja postojećeg olimpijskog bazena na Banjama, koji bi obuhvatio sa stepenice i tribinama ispod kojih bi bile savremene svlačionice bio najbolje i najjefikasnije rješenje za zatvoreni bazen u periodu od septembra do maja.

Postavljanje specijalne montažne konstrukcije na postojeći bazen bio bi bar 10 puta jeftiniji projekat od gradnje potpuno novog zatvorenog, a siguran sam da bi i cijena održavanja i normalnog funkcionisanja bilo daleko niža. Sa 10 000 000 maraka, koje HET planira da uloži u novi bazen, može se uraditi mnogo projekata i potpuno promijeniti izgled Trebinja kako bi postao još više atraktivniji turistima. Gradu svakako nije potrebno još jedno javno preduzeće „Bazeni“ koje će gomilati gubitke, i zato bi ovo pitanje trebalo imati ozbiljan pristup. Ljudi na odgovornim pozicijama u našoj državi često ne ponašaju racionalno i ne traže najbolja rješenja već insistiraju na megalomansnim projektima i velikim investicijama od kojih čestu korist imaju samo političari, ali ne i društvo i građani.

Iskreno ću podržavati novo rukovodstvo grada u namjeri da realizuje staru ideju i napravi važan kapitalni projekat za Trebinje, kao što ću uvijek dobronamjerno i konstruktivno podržati sve dobre ideje i projekte novih vlasti vezane za razvoj grada iakosmo ljuti politički protivnici i imamo dijametralno suprotne političke stavove. Volio bih da se projektu pristupi odgovorno i racionalno, da se pronađe najbolje rješenje, i da se ponekad prihvate sugestije i prijedlozi, kao što je to nedavno učinio Luka Petrović osnivajući Agrarni fond i najavljujući reorganizaciju gradske uprave i osnivanje Holdinga Trebinje.
Ulaziti u veliku investiciju bez ozbiljne analize, stručnog mišljenja, projekta, zatvorene finansijske konstrukcije i normalnog funkcionisanja je ozbiljan rizik koji nosi veliku odgovornost, i zato očekujem da se nove vlasti ponašaju racionalno i odgovorno.
Nebojša Vukanović