palpal

Konopac je zategnut, čeka se konačni obračun

dodik-pavic-djokic-srna_compressed.jpg

Konopaj je zategnut, čeka se konačni obračun

Rukavice su skinute, i posle dužeg međusobnog nadmudrivanja i posrednog šamaranja preko socijalista, DNS i SNSD su se direktno sukobili. Marko Pavić je Dodika prvo direktno udario preko nesrećnog demagoga Petra Đokića, tražeći smjenu ministra koji je gurao Dodikovu ideju i konstrukciju o prodaji Ljubije, da bi Dodik uzvratio obrušivsi se na DNS-ovog ministra saobraćaja Neđa Trninića. U anale licemjerstva ostaće urezana izjava tobože iznenađenog i zabrinutog Dodika da je Neđo Trninić koristio republičke funkcije da bi devastirao druge političke partije i subjekte, što je nedopustivo, i da će zbog toga tražiti njegovu smjenu!? Bestidni čovjek koji je ozakonio političku korupciju i već godinama se ne bavi ničim drugo osim rovarenjem, spletkama, kupovinom poslanika, odbornika i funkcionera opozionih partija zloupotrebljavajući javna preduzeća i ustanove, sada je tobože je začuđen i iznenađen ponašanjem ministra Trninića! O tempora, o mores!

Generalni sekretar SNSD-a Laki Lučijano Petrović, kao blizak, odan i dobro upućen Dodikov saradnik, još ranije je po nalogu svog šefa počeo javno da napada i ponižava funkcionere DNS-a u trebinjskoj administraciji kinjeći ih, smanjujući plate i optužujući da su lijeni neradnici. Sitniji napadi SNSD-a na DNS i ispitivanje snaga odvijali su se na još nekoliko mjesta na nižim organima vlasti, ali nakon „Ljubije“ sukob je postao otvoren.

Pavić je zadao više teških udaraca SNSD-u, a jedan od njih je i što je odbio da mlađanom Dodiku i Prointeru nabaci tender od 4 000 000 maraka za mapiranje saobraćajnih znakova u Putevima Srpske. Još od kraja 90-ih doj je bio ministar saobraćaja, Pavić skoro dvije decenije kontroliše saobraćaj, puteve i veze, i lično je naredio svom novom pulenu Nenadu Nešiću da otrese Prointer i otkaže ranije dogovoreni posao, što je razbjesnjelo ionako nervoznog Dodika, pa se okomio na Trninića.

Dodik je svjestan da Pavić više nije pouzdan partner i grozničavo traži poslanike spremne na trgovinu kako bi bez DNS rekonstruisao Vladu i otjerao njihove ministre, direktore i druge funkcionere. Pavić je još prije više od mjesec dana na Mrakovici imao polu-tajni sastanak sa svojim najvažnijim funkcionerima kako bi vidio njihovo raspoloženje i spremnost da uđu u otvoreni sukob sa SNSD-om i napuste funkcije. Paviću su dali odriješene ruke da donese konačnu odluku, a po svemu sudeći Pavić je odlučio da na vrijeme pusti niz vodu Dodika. Pavić je iskusan i ne želi da prvi povuče potez i zada konačan udarac, kako ne bi bio u javnosti optužen za vjerolomstvo, već strpljivo čeka nerzvoznog Dodika da ishitreno reaguje i prvi povuče okidač.

Nakaradni autokratski sistem održava se na silu stalnim pritiscima, ucjenama, podjelama, medijskim manipulacijama i ogromnim novcima koji se upumpavaju kako bi se spriječila eskalacija nezadovoljstva, od obespravljenih radnika do dvorskih tajkuna. Takav sistem nikada i nigdje nije mogao duže da opstane, a hroničan nedostatak novca, sukob sa cijelim svijetom samo je otvorio pitanje dana kada će se Dodikov nakaradni sistem urušiti kao kula od karata.

Predstojeća rasprava o povjerenju Vladi Željke Cvijanović je prvi veliki test, i još je neizvjesno kako će se stvari odvijati. Za sada je još uvijek malo vjerovatno da će Vlada pasti na prvom ispitu, ali svakako bi trebalo biti mudar i strpljiv, i uraditi sve kako bi se srušila nesposobna Impuls Vlada kontinuiteta i oslobodile zarobljene institucije. Rušenje akciza i aranžmana sa MMF-om, propali pokušaj prodaje Ljubije, uz otvorene udarce i šamare koje je Dodik dobio iz Vašingtona, Moske i Tel Aviva, bacile su ga na konopce i potreban je samo jedan jak i precizan udarac u krhku i omamljenu vladu pa se ona u 11 rundi nađe na patosu.

Oslobođenje od nakaradnog sistetma i unutrašnje okupacije je najsvetiji zadatak svakog građanina Republike Srpske, i zbog toga ne bi trebalo nasjedati na jeftine podvale i provokacije, trošiti vrijeme i energiju na međusobna prepucavanja već svim silama jurnuti na rušenje nesposobne Vlade i mafijaškog autokratskog sistema. Čim izgubi vlast i prekinu se pipci sa javnim preduzećima i ustanovama kojima SNSD kao maligni tumor crpi ogroman novac i energiju hraneći partijsku vojsku, ova zloglasna partija će nestati sa političke scene jer će se prvo tajkuni, a potom i uticajni funkcioneri razbježati glavom bez obzira. Tek tada će biti vremena za organizaciju slobodnih izbora, demokratsko izjašnjavanje građana, otvorene rasprave, sukobe ideja i programa.

Vjerujem daje svjestan cjelokupne situacije, i da će Pavić na vrijeme napustiti brod koji tone, i vrlo brzo, najkasnije u drugoj polovini ove godine, prekinuti agoniju jer bi u suprotnom Dodik mogao da ojača, iskomada mu partiju i do izbora 2018. dd DNS-a ostavi samo slabu olupinu bez snage i moći.

Nebojša Vukanović